Розвіюємо міфи про здоровий спосіб життя.
Чим більше людей стають прихильниками здорового способу життя, тим більш суперечливими стають аспекти цього руху, інформує Ukr.Media.
Міф перший: жир шкідливий
Скажемо відразу, оливкова олія настільки ж калорійна, як і будь-яке інша. Зате вона корисна для організму, адже прискорює метаболізм. Те ж і з іншими жирами: як тваринними, там і рослинними. Дійсно, їсти смажене часто шкідливо, але один стейк на тиждень точно не призведе до набору ваги. А ось від чого дійсно варто відмовитися, так це від трансжирів. Вони містяться, наприклад, в маргарині, напівфабрикатах і фастфуді.
Міф другий: вітаміни треба пити постійно
Сучасний маркетинг сильніше здорової логіки та будь-яких слів фахівців. Річ у тім, що надмірне вживання вітамінів не робить вас здоровішими, а іноді навіть може призвести до інтоксикації. І кваліфікований лікар підтвердить: будь-які Бади та мікроелементи потрібно приймати тільки тоді, коли цього потребує організм. Наприклад, при постійних стресах, головному болі та втомі потрібно пропити курс магнію, B12 або вітаміну Е. Але тільки курс, не довше! І тільки в тому випадку, якщо дефіцит підтвердять аналізи. Самолікування в цьому випадку неприпустимо.
Міф третій: вранці потрібно пити воду з лимоном
Це не більше, ніж черговий велнес-тренд від інфлюенсерів і зірок, який не має жодного наукового підтвердження про свою користь. Так, склянка води вранці дійсно пробуджує ваш організм. Але от приймати на голодний шлунок лимон навіть в маленькій кількості дуже небезпечно. Це загрожує гастритом і проблемами з кислотністю. Більш того, гаряча вода з цитрусом руйнує емаль, тому чаї з лимоном теж не завжди корисні.
Міф четвертий: заморожені фрукти та овочі не корисні
Згодні, в них менше користі, ніж у свіжих. Але це аж ніяк не означає, що їх місце на смітнику. Ви знаєте, що сьогодні всі овочі та фрукти піддаються шоковому заморожуванню відразу після збору. Цей метод дозволяє зберігати в продуктах максимальну кількість корисних елементів. Тоді ж, фрукти та овочі, перш ніж потрапити на вітрину, проводять тижні в кузові машин під час транспортування і стільки ж безпосередньо в магазині. Цілком ймовірно, за цей час у них могли утворитися небезпечні мікроорганізми або завестися мікроби. Тому якщо немає альтернатив сезонних овочів, краще використовувати заморожені.
Міф п'ятий: цукор — найбільше зло
Приблизно таке ж, як і сіль. Надмірне його вживання дійсно загрожує набором ваги та діабету, але ось ложка в чай навіть корисна для нервової системи та мозку. А от що і викликає питання, так це штучні підсолоджувачі. Медицина говорить, що організм сприймає і вбирає їх точно так само, як і звичайний цукор. Проте, не завжди знаєш, до яких наслідків вони можуть призвести. Ще один підміф — тростинний цукор корисніше білого. І ось тут всі карти нам розкрили самі ж маркетологи: як може бути «більш корисним» те, що спочатку приносить тільки шкоду?
Міф шостий: фреші можна пити в необмеженій кількості
Максимальна денна доза свіжовичавленого соку — три невеликі склянки. Але маркетинг пішов настільки далеко, що придумав детокс-програми для схуднення і пропонує випивати на добу по 10 пляшечок з фрешами, обіцяючи, що ви легко і швидко скинете вагу. Якщо вам вдасться скинути кілька кілограмів на такій дієті (що, до речі, вдається не всім), вони відразу ж повернуться після закінчення програми. До того ж, фреші, особливо фруктові, викликають звірячий апетит, тому голодувати легко не вийде. Навіщо вам ці зайві і невиправдані стреси? Щоб потім знову пити вітаміни? Зачароване коло виходить.
Міф сьомий: суші та роли є дієтичним продуктом
Come on! Ви досі в це вірите? А пробували хоч раз підрахувати калорії в одному роллі або прочитати етикетку соєвого соусу? За фактом, білий рис ніколи не був дієтичним продуктом, а багато нутриціологів взагалі рекомендують їсти його вкрай рідко. Але велику небезпеку несе саме соєвий соус, без якого уявити роли взагалі неможливо. Виявляється, він дуже калорійний. І добре, якщо зроблений із максимально натуральних продуктів. Але багато виробників додають у нього півтаблиці Менделєєва. Тому припиняйте з частими візитами в японські ресторани.
Міф восьмий: пити алкоголь — шкідливо
Звичайно, пити по пляшці вина або літр пива кожен вечір шкідливо і для здоров'я, і для фігури. А ось в невеликій кількості алкоголь корисний. Наприклад, мікроелемент ресвератрол, який міститься в шкірці винограду, захищає клітини мозку від розвитку запалень і активізує виведення з організму токсинів. Як бачите, головне в цій справі — міра. І так, вибирайте якісні, максимально натуральні напої.
Міф дев'ятий: вівсянка — найкорисніший сніданок
Щоб зрозуміти, чому це не так, згадайте всі сніданки, які пропонують громадські заклади. З чого вони складаються? З яєць, сочевиці, курячого м'яса, індички або прошуто, зелені, овочів, риби, тостів і так далі. Тобто, сніданок повинен бути поживним і максимально різноманітним, щоб наситити вас на весь день. Так, їсти вівсянку вранці можна і навіть потрібно. Але користь для організму буде лише в тому випадку, якщо овес грубого помелу, знайти в магазинах який не завжди легко. Інакше — сніданок на вітер.
Джерело: ukr.media