Морошка є досить рідкісною ягодою, тому хочеться сповна насолодитися її смаком та корисними властивостями. Відмінне рішення – заготовити морошку на зиму. З неї виходить чудове варення та компоти, які будуть радувати протягом холодної пори року. Ділимося 12 перевіреними рецептами!
Зміст
1. Густий джем з морошки на зиму
Можна їсти його так, подавати до млинців або використовувати у випічку.
Тобі знадобиться: 2 кг морошки, 2 кг цукру, 1 склянка води.
Приготування: Звари однорідний сироп з води та цукру, і засип туди морошку. Доведи до кипіння і вари півгодини на слабкому вогні, помішуючи. Перетріть заготовку через сито, провари ще 7-8 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
2. Варення з морошки з білим вином
Найкраще взяти кисле сухе вино.
Тобі знадобиться: 2 кг морошки, 8 склянок цукру, 3 склянки білого сухого вина, 1 лимон.
Промий і обсуши морошку, полів її лимонним соком і всип половину цукру. Накрий ягоду марлею і залиш так на ніч.
Зараз читають:Крижані кубики здоров’я: як заморозити овочі вдома?
Після чого доведи заготовку до кипіння, проварити 15-20 хвилин на слабкому вогні, влий вино і провари ще 2-3 хвилини. Розклади ягоди по стерилізованих банкам, всип цукор, що залишився, в киплячий винний сироп і провари до його розчинення ще близько 10 хвилин. Залий їм морошку і заходь на зиму.
3. Варення-п'ятихвилинка з морошки
Приготування вимагає небагато часу, але результат точно того вартий!
Тобі знадобиться: 2 кг морошки, 2 кг цукру, 3 склянки води.
Приготування: Звари сироп з води та цукру. Залий їм морошку і дай їй повністю охолонути. Після чого доведи морошку до кипіння і проварити 5 хвилин. Зніміть заготівлю з вогню, знову дай охолонути і проварити ще 5 хвилин. Повторіть попередній крок ще раз. Після останнього варіння – закатай гаряче варення у стерилізовані банки.
4. Морошка в сиропі на зиму
Якщо хочеш отримати одноріднішу консистенцію, тоді вари ягоди довше.
Тобі знадобиться: 2 кг морошки, 1,5 кг цукру, 2-3 л води.
Приготування: Звари однорідний сироп із води та цукру. Виклади в нього морошку і проварити 10-15 хвилин на слабкому вогні. Захід морошку з сиропом в стерилізовані банки.
5. Терта морошка із цукром на зиму
Щоб заготівля була не такою густою, можна додати трохи води.
Тобі знадобиться: 1,5 кг морошки, 1-1,5 кг цукру.
Приготування: Промий і перетрій морошку через сито. Додай до неї цукор, перемішай і залиш на 1 годину. Знову перемішай, доведи масу до кипіння і проварити 10 хвилин. Закатай заготівлю до стерилізованих банків.
Зараз читають:Гонконгські вафлі: 5 простих та оригінальних рецептів
6. Сік із морошки на зиму
Кількість цукру та води обов'язково відрегулюй на свій розсуд.
Тобі знадобиться: 2 кг морошки, 300-400 г цукру, 500 мл води.
Приготування: Розімни морошку товкачем, залий водою, доведи до кипіння і проварити півгодини. Ретельно проціди масу через марлю. Додай цукор, провари сік ще кілька хвилин і розлий його в стерилізовані банки.
7. Компот із морошки на зиму
Для більш яскравого смаку та аромату – додай кілька часточок лимона чи апельсина.
Тобі знадобиться: 1,5 кг морошки, 3 склянки цукру, 8 л води.
Розклади морошку в стерилізовані банки. Закип'яти воду з цукром, залий нею ягоди і залиш на 5-7 хвилин під кришками. Після чого злий і ще раз закип'яти сироп, а потім залий його назад. Закатай банки на зиму.
8. Сироп із морошки на зиму
Такий сироп приємно додавати в чай або використовувати як топінг.
Тобі знадобиться: 1 кг морошки, 1 кг цукру, 1 л води.
Засип морошку цукром , залий водою і доведи до кипіння. Проварити заготовку 15-20 хвилин на середньому вогні, а далі проціди через марлю. Увари сироп до бажаної густоти і заходи в стерилізовані банки або пляшки.
9. Джем з морошки з лимоном
Замість лимона підійде також лайм або апельсин завжди буде по-різному.
Тобі знадобиться: 1 кг морошки, 800 г цукру, 2 лимони.
Приготування: Подрібніть морошку за допомогою блендера або перетріть через сито. Ошпарь лимони окропом і теж подрібни їх разом зі шкіркою, але без кісточок. Змішай лимонну заготівлю з|із| морошкою, всип цукор і доведи масу до кипіння. Вари джем 40-60 хвилин до бажаної густоти і заходи в стерилізовані банки.
Зараз читають:12 чудових рецептів свинини з грибами у духовці
10. Швидкий джем з морошки на зиму
Готується так швидко і просто, що практично не потребує зусиль.
Тобі знадобиться: 1,5 кг морошки, 1-1,5 кг цукру.
Приготування: Засип морошку цукром і залиш мінімум на 1 годину. Подрібни або розімні заготовку будь-яким зручним способом. Доведи джем до кипіння, проварити 8-10 хвилин і розлий у стерилізовані банки.
11. Желе з морошки з желатином на зиму
Желе з желатином виходить максимально густим та може бути самостійним десертом.
Тобі знадобиться: 1,5 кг морошки, 1,5 кг цукру, 40 г желатину.
Приготування: Промий і засип морошку цукром, доведи її до кипіння. У цей же час розчини желатин у воді за інструкцією на упаковці. Влий желатин у варення та провари заготівлю ще 15 хвилин на слабкому вогні. Закатай желе у стерилізовані банки.
12. Варення-п'ятихвилинка з морошки без води на зиму
Завдяки короткій термічній обробці зберігається більше вітамінів.
Тобі знадобиться: 1,5 кг морошки, 1,5 кг цукру.
Приготування: Промий і засип морошку цукром, доведи до кипіння і проварити 5 хвилин. Дай заготівлі охолонути і знову проварити 5 хвилин. І так ще 1-2 рази – орієнтуйся за консистенцією варення. Після останнього варіння заходь його в стерилізовані банки.
Джерело: dietcenter.com.ua