Надходження вітамінів і мікроелементів — важлива складова для нормального функціонування організму людини. Такими є і вітаміни для гемоглобіну (червоного дихального пігменту крові), так як недолік заліза, який розвивається внаслідок їх недоотримання, призводить до збою в роботі імунної системи.
Зміст
Які групи вітамінів будуть корисні
Можна виділити такі вітаміни для підвищення гемоглобіну:
Зараз читають:Вітамін В2 (рибофлавін)
Виявити причини, що викликали низький рівень Hb в крові, можна шляхом обстеження. Для підняття показника слід харчуватися продуктами з високим вмістом корисних для червоного дихального пігменту речовин і пити вітаміни.
Продукти харчування
При зниженому гемоглобіні необхідно включити в раціон продукти-постачальники вітамінів В2, В5, В6, В9, В12 і С.
В2 багаті кедрові горішки, яловича печінка, хліб з пшеничного борошна, рис, макаронні вироби, йогурт, м’які і тверді сири, морозиво, печінка риб (тріски), гриби, капуста броколі.
В5 найбільше міститься в яловичій печінці, рибі, ікрі, курячих яйцях. Не менш багаті їм бобові, пшеничні висівки, авокадо, тверді сири, фундук.
В6 постачає організму в достатній кількості риба (тунець) і морепродукти (креветки та устриці), курячі яйця, сир. Також міститься піридоксин у м’ясі (шинки, баранині, яловичині) і субпродукти (яловича печінка). Рослинні постачальники — банани, помідори, квасоля, сочевиця.
Зараз читають:Кому подходят витаминные комплексы и зачем они нужны
В9 міститься і в рослинній їжі (огірки, морква, абрикос, злакові, апельсини і банани), та у продуктах тваринництва (яловичина, баранина, свинина, курятина). Чимала кількість фолієвої кислоти знаходиться в рибі і її ікрі.
В12 в рослинній їжі міститься, але в невеликій кількості. В основному отримують його із зелені і овочів зеленого кольору (шпинат, зелена цибуля, авокадо), Їх вживання можна не обмежувати. Їжа тваринного походження, багата цианкобаламином: субпродукти (яловича і свиняча печінка, серце, нирки), м’ясо (кролик, яловичина, баранина), молочні продукти (молоко коров’яче, сир, вершки, сири), риба.
Аскорбінової кислоти (С) найбільше в ягодах і фруктах, таких, як шипшина, лимони, апельсини та мандарини, ківі та аґрус, чорна смородина, полуниця і обліпиха. Також чималу кількість його в картоплі, хроні, брюссельській капусті і болгарському перці.
Лікарські препарати
У разі необхідності призначаються підвищують гемоглобін вітамінні препарати.
Зараз читають:Залізо в організмі людини: роль, нестача і надлишок заліза
Назви лікарських препаратів, що містять вітаміни для підняття гемоглобіну в крові:
- при низькому гемоглобіні у дорослих і дітей: Сорбифер Дурулес (Угорщина), Тардиферон ретард (Франція), Ферро-Фольгамма (Німеччина), Вифор Мальтофер (Швейцарія), Ферретаб (Австрія), Актиферрин (Німеччина), Ферроплекс (Угорщина).
- для підвищення рівня червоного дихального пігменту крові у вагітних жінок: Вітрум Пренатал (США), Комплівіт для вагітних (РФ), Тотема (Франція), Фероглобин В12 (Великобританія).
Кожен з перерахованих вище препаратів повинен призначатися лікарем з урахуванням протипоказань.
Джерело: dietcenter.com.ua