Солодкий і трохи терпкий смак черемхи відразу повертає думки про теплі літні дні. Не дивно, що так хочеться зберегти це відчуття і на холодну пору року. Тому ми зібрали для тебе добірку рецептів заготовок із черемхи на зиму. Особливо добре з неї виходять компоти та варення!
Зміст
1. Компот із черемхи на зиму
Класичний ягідний компот, що займає мінімум часу, але тішить смаком.
Тобі знадобиться: 1 склянка черемхи, 1 склянка цукру, 20 г лимона, 1,5 л води.
Промий черемху, опусти її в окріп на 2-3 хвилини і виклади в стерилізовану банку. Додай часточки лимона. Закип'ятіть воду з цукром, провари сироп приблизно 5 хвилин, залий їм черемху і закатай на зиму.
2. Компот із черемхи без стерилізації
Хороший альтернативний рецепт, якщо не хочеться окремо стерилізувати банки чи заготівлі.
Тобі знадобиться: 500 г черемхи, 1-2 склянки цукру, 2,5 л води.
Приготування: Промий і виклади черемху в чисту суху банку. Зали окропом, накрий кришкою і залиш на 20 хвилин. Після чого злий цю воду, додай у неї цукор, знову закип'яті і залий черемху. Закатай компот на зиму.
Зараз читають:Яловичина на мангалі: 20 простих та неймовірно смачних рецептів
3. Джем із черемхи
Густий однорідний джем, який ідеально підійде до випічки або млинців.
Тобі знадобиться: 1 кг черемхи, 500 мл води, 1 кг цукру.
Приготування: Залий черемху водою і провар до м'якості близько 15 хвилин. Перетріть ягоду через сито, додай цукор і продовжуй уварювати джем до бажаної густоти, помішуючи. Закатай його до стерилізованих банків.
4. Варення з черемхи з кісточками
Цей рецепт сподобається тим, хто віддає перевагу варенню з вираженою текстурою ягід.
Тобі знадобиться: 300 г черемхи, 300 г цукру, 150 мл води, 1 щіпка лимонної кислоти.
Приготування: Промий черемху. Закип'яти воду з цукром і проварити цей сироп 15 хвилин на слабкому вогні. Виклади в нього ягоди, додай лимонну кислоту і варіть варення ще півгодини, періодично помішуючи. Закатай його до стерилізованої банку.
5. Компот із черемхи та смородини на зиму
Виходить однаково смачно як із червоною, так і чорною смородиною.
Тобі знадобиться: 500 г цукру, 500 г черемхи, 500 г смородини.
Приготування: Перебери всю ягоду, засип черемху в стерилізовані банки і зали окропом на 5 хвилин. Потім злий цю воду і знову закип'ятити її з цукром. Засип до черемхи смородину, залий їх сиропом і закатай на зиму.
6. Черемха без варіння на зиму
Класична перетерта із цукром ягода – дуже смачно та корисно.
Тобі знадобиться: 2 кг черемхи, 2 кг цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
Приготування: Перебери, промий та обсуши черемху. Пропусти її через м'ясорубку, додай цукор з лимонною кислотою та перемішай до розчинення. Закатай заготовку у стерилізовані банки і зберігай у темному холодному місці.
7. Варення-п'ятихвилинка з черемхи на зиму
За такої технології приготування – ягоди залишаються практично цілими.
Зараз читають:Зачаровані смаком: ТОП-5 заготовок часнику на зиму
Тобі знадобиться: 1 кг черемхи, 1 кг цукру, 100 мл води.
Приготування: Звари сироп з води та цукру. Залий їм черемху і дай повністю охолонути. Потім доведи всю заготовку до кипіння, проварити 5 хвилин і закатай варення в стерилізовані банки.
8. Компот із черемхи з яблуками на зиму
За бажанням можна залишити черемху прямо з гілочками.
Тобі знадобиться: 10 яблук, 10 гілочок черемхи, 400 г цукру, 1,5 л води.
Промий черемху , наріж яблука часточками і виклади їх у чисту банку. Залий окропом, залиш на 10 хвилин і злий цю воду. Додай до неї цукор, провари сироп до розчинення і залий назад у банку. Закатай компот на зиму.
9. Густе варення з черемхи
Стане чудовим доповненням до десертів або просто до чаю.
Тобі знадобиться: 1 кг черемхи, 1 кг цукру.
Приготування: Подрібніть черемху за допомогою блендера або м'ясорубки. Додай до неї цукор, залиш на 1 годину і перемішай. Проварити варення близько 1 години на мінімальному вогні, іноді помішуючи. Закатай його до стерилізованих банків.
10. Сік із черемхи на зиму
Обов'язково пробуй сік, щоб відрегулювати кількість цукру.
Тобі знадобиться: 1 кг черемхи, 100 г цукру.
Залий черемху водою, щоб вона покривала всю ягоду. Доведи до кипіння на слабкому вогні, розминаючи ложкою заготовку. Перетріть все через сито і дай соку відстоятися кілька годин. Ще раз проціди його, додай цукор до смаку, прокип'яті 2 хвилини і закатай у стерилізовану банку.
11. Сушена черемха на зиму
Навіть якщо в тебе немає сушарки, можна обійтись звичайною духовкою.
Тобі знадобиться: 300 г черемхи.
Приготування: Промий та повністю обсуши черемху. Виклади її на застелений пергаментом лист в один шар. Суші черемху в відкритій духовці 3 години при 40 градусах, а потім досушуй при 60-65 градусах. Періодично перемішуй ягоду.
Зараз читають:15 сирних крем-супів, які урізноманітнять звичний раціон
12. Желе з черемхи на зиму
Цілком не в'яже, як це буває з терпкою ягодою.
Тобі знадобиться: 500 г черемхи, 500 г цукру, 250 мл води.
Залий черемху водою , доведи до кипіння і проварити 5 хвилин. Дай заготовці повністю охолонути і розімні товкачем. Відіжми відвар через марлю або перетрій через сито, додай цукор і за потреби – трохи води. Доведи до кипіння і проварити сироп до легкої густоти, знімаючи пінку. Закатай желе у стерилізовані банки.
13. Компот із черемхи з апельсином та корицею
Додатково можеш додати ще трохи улюблених спецій.
Тобі знадобиться: 400 г черемхи, 1 апельсин, 1 паличка кориці, 200-300 г цукру.
Приготування: Перебери і промий черемху, довільно наріж апельсини і виклади все в чисту банку. Додай корицю, залий окропом і залиш під кришкою на 15 хвилин. Злий цю воду, знову закип'ятіть її з цукром, залий назад у банку і закатай компот.
14. Черемха без цукру на зиму
Яскравий та ароматний компот для тих, хто не любить солодкі напої.
Тобі знадобиться: 1 кг черемхи, 1 л води.
Засип промиту черемху в чисту суху банку. Зали окропом і стерилізуй півгодини в окропі, а потім закатай.
15. Компот із черемхи з грушею на зиму
Вибирай щільні, не надто м'які і не перестиглі плоди груші.
Тобі знадобиться: 300 г черемхи, 400 г груші, 400 г цукру.
Приготування: Наріж грушу часточками, перебери і промийте черемху, і виклади все в банки. Залий окропом і залиши на 15-20 хвилин під кришками. Далі злий цю воду, додай у неї цукор і знову доведи до кипіння. Трохи провари сироп, залий його в банки і закатай.
Джерело: dietcenter.com.ua