Кукурудзяне борошно дуже популярне як у нас, так і в інших куточках світу – наприклад, у країнах Південної Америки. А все тому, що вона дуже доступна і в той же час має свій яскравий оригінальний смак. Ділимося 15 чудовими рецептами страв, які з неї можна приготувати!
Зміст
1. Запіканка на кефірі з кукурудзяним борошном
Додай цукор з ваніліном або навпаки – сіль із травами та спеціями.
Тобі знадобиться: 1/2 склянки кукурудзяного борошна, 1 склянка кефіру, 1 щіпка соди, 15 г вершкового масла|мастила|, 1 яйце.
Приготування: Змішай кефір з кукурудзяним борошном та содою. Додай розтоплене вершкове масло з яйцем, приправ на смак, знову все перемішай і залиш на 10 хвилин. Вилий тісто у форму і відправте запіканку в духовку на 25 хвилин при 180 градусах.
2. Кукурудзяні ПП булочки
Ці булочки в рази корисніші та менш калорійні, ніж звичайні здобні.
Тобі знадобиться: 200 г сиру, 100 г кукурудзяного борошна, 1 яйце, 2 ст. олії, 1 ч.л. розпушувача, 1 ч.л. цукру, 1 щіпка солі.
Приготування: Перетріть сир з яйцем і маслом. Додай усі сухі інгредієнти та вимішай тісто. Розділи його на 4 частини, сформуй булочки та зроби на них невеликі паралельні надрізи. Можеш їх чимось посипати або змастити яйцем до смаку. Випікай булочки 20 хвилин|мінути| в духовці при 200 градусах.
3. Грузинські коржики мчаді
Грузинська кухня теж активно використовує кукурудзяне борошно, і наочний приклад.
Тобі знадобиться: 300 г кукурудзяного борошна, 3/4 склянки води.
Зараз читають:20 простих рецептів варення-п'ятихвилинки з червоної смородини
Приготування: Проси кукурудзяне борошно, додай воду і ретельно вимішай тісто. Сформуй невеликі коржики завтовшки до 10 мм, що нагадують формою котлети. Обсмажити їх на сковороді під кришкою з двох сторін до рум'яності, приблизно по 5-7 хвилин на кожну сторону.
4. Гарбузові вафлі з кукурудзяним борошном
Прекрасний сезонний рецепт віденських вафель з яскравим смаком та ароматом.
Тобі знадобиться: 250 г гарбуза, 200 г кукурудзяного борошна, 3 ст. сметани, 3 яйця, 50 г цукру, 1 ч. л. розпушувача.
Натрій гарбуз на дрібній тертці, збий яйця зі сметаною і цукром. Додай кукурудзяне борошно з розпушувачем, а потім втрути гарбуз. Жар вафлі в елетровафельниці за інструкцією приблизно по 3-5 хвилин.
5. Кукурудзяне печиво з родзинками
Можна додати ще жменю сушених журавлин або інших добавок.
Тобі знадобиться: 150 г кукурудзяного борошна, 50 г волоських горіхів, 50 г родзинок, 50 г цукру, 0,5 ч.л. розпушувача, по 2 ст. води та рослинної олії.
Приготування: Подрібни волоські горіхи та родзинки. Змішай всі інгредієнти для тесту та сформуй невелике печиво. Випікайте його на пергаменті в духовці близько 20 хвилин при 190 градусах.
6. Кукурудзяний хліб із бринзою та в'яленими помідорами
Для такого хліба не потрібні особливі кулінарні навички – легко впорається кожен.
Тобі знадобиться: 1 склянка кукурудзяного борошна, 3 яйця, 1 склянка молока, 6 в'ялених помідорів, 100 г бринзи, 1 ст. цукру, 0,5 ч. л. соди.
Приготування: Подрібни в'ялені помідори та розкриш бринзу. Зби яйця з цукром, додай молоко, а потім додай кукурудзяне борошно з содою. Наприкінці втрути бринзу та помідори, вилий тісто у форму і відправ хліб у духовку на 40 хвилин при 180 градусах.
7. Кукурудзяні хлібці
Корисні ПП хлібці, які можна спокійно приготувати в домашніх умовах.
Тобі знадобиться: 200 г кукурудзяного борошна, 25 г насіння льону, 100 г насіння соняшника, 50 г кунжуту, 25 г гарбузового насіння, 2 ст.л. олії, 200 мл окропу, 1 ч.л. солі, спеції.
Приготування: Змішай всі сухі інгредієнти і влий до них олію та окріп. Вимішайте тісто і розкачайте його в пласт близько 5 мм між двома пергаментними листами, тому що заготовка кришиться. Довільно наріж хлібці прямо на пергаменті і відправ їх у духовку на 45 хвилин при 150 градусах.
Зараз читають:12 найкращих рецептів заправки для рису на суші та роли
8. Безглютенове сирне печиво
Для приємнішого смаку і текстури тут використовуються відразу два види борошна.
Тобі знадобиться: 200 г сиру, 80 г рисового борошна, 80 г кукурудзяного борошна, 1 яйце, 1 ст.л. меду, 1 щіпка соди.
Розітри сир з медом, яйцем і содою. Додай рисове та кукурудзяне борошно, і заміси пружне тісто. Розкатай його в пласт 5-7 мм завтовшки, наріж печиво і випікай його в духовці на пергаменті 15 хвилин при 180 градусах.
9. Кекс на кукурудзяному борошні зі смородиною
Підійде й інша ягода, але краще – із кислинкою.
Тобі знадобиться: 2 яйця, 50 мл молока, 1 ст. какао, 1 ч.л. розпушувача, 8 ст. кукурудзяного борошна, 1 щіпка кориці, 6 ст.л. коричневого цукру, 2 ст. 20% сметани, 300 г смородини.
Змішай всі сухі інгредієнти, а яйця – зби міксером зі сметаною. З'єднай обидві маси, додай молоко і ще раз збий тісто. Втрути в нього смородину, виклади у форму та випікай кекс у духовці 35 хвилин при 180 градусах.
10. Кукурудзяні крекери
Приготувати домашні крекери набагато простіше, ніж здається.
Тобі знадобиться: 1 склянка пшеничного борошна, 1 склянка кукурудзяного борошна, 150 мл молока, 4 ст. оливкової олії, 4 ст.л. лляного насіння, 1 ч.л. розпушувача, 1 ч.л. солі, 1 ч. л. цукру.
Приготування: Проси пшеничне і кукурудзяне борошно, і додай до них всі інші інгредієнти. Заміси досить пружне тісто і тонко розкатай його. Наріжте тісто квадратами, викладіть їх на пергамент і випікай крекери в духовці 10-12 хвилин при 190 градусах.
11. Ліниві вареники з кукурудзяним борошном
Найпростіший сніданок нашвидкуруч для всієї родини.
Тобі знадобиться: 300 г сиру, 100 г кукурудзяного борошна, 1 яйце, цукор до смаку.
Приготування: Збий у блендері сир з яйцем та цукром. Додай кукурудзяне борошно, вимішай тісто і сформуй невеликі ліниві вареники будь-яким зручним способом. Вари їх у киплячій воді до випливання і потім ще 3 хвилини.
Зараз читають:Що приготувати з білої смородини – 20 найсмачніших рецептів
12. Кукурудзяні панкейки
На відміну від оладок, такі млинці смажать лише на сухій сковороді.
Тобі знадобиться: 200 мл молока, 3 ст. цукру, 40 г пшеничного борошна, 130 г кукурудзяного борошна, 1 яйце, 20 г вершкового масла|мастила|, 1 ч.л. розпушувача.
Приготування: Змішай обидва види борошна, що просіює, з розпушувачем і цукром. Вбий туди яйце і поступово додай молоко, помішуючи. Залиш тісто на 15 хвилин, додай розтоплене вершкове масло|мастило| і знову перемішай. Обсмажити панкейки з двох сторін по 2-3 хвилини на сухій сковороді.
13. Сирники з кукурудзяним борошном
Додай щіпку куркуми – і золотистий відтінок буде ще яскравішим.
Тобі знадобиться: 300 г сиру, 1 яйце, 2 ст. кукурудзяного борошна, 2 ст.л. цукру.
Приготування: Перетріть сир з цукром, додай яйце і перемішай. Додай кукурудзяне борошно, знову вимішай масу, сформуй сирники та обсмаж їх з двох боків на сковороді.
14. Мамалига з кукурудзяного борошна
Традиційна страва готується саме з кукурудзяного борошна, а не з крупи більшого помелу.
Тобі знадобиться: 2 склянки кукурудзяного борошна, 1,5 ч.л. солі, 4 склянки води, вершкове масло|мастило|.
У холодну воду додай сіль і третину борошна, а потім все це перемішай, щоб не було грудочок. Доведи масу до кипіння, помішуючи. Проварити 10 хвилин і поступово введи кукурудзяне борошно, що залишилося, продовжуючи постійно заважати. Вари мамалигу близько 25 хвилин, поки вона не стане однією густою грудкою, що відходить від стінок. Подавай її з вершковим маслом.
15. Млинці з кукурудзяного борошна
Дуже вже незвичайні, тож радимо їх хоч раз спробувати!
Тобі знадобиться: 200 г кукурудзяного борошна, 220 мл молока, 2 яйця, 3 ч.л. цукру, 2 ст. олії, 1 щіпка солі.
Змішай всі сухі інгредієнти, а яйця – зби з молоком. З'єднай обидві маси, додай олію, перемішай тісто і залиши його на 15 хвилин. Обсмажте тонкі млинці на добре розігрітій сковороді.
Джерело: dietcenter.com.ua