Баклажани по-грузинськи на зиму: 20 найсмачніших рецептів

Сьогодні ми докладно зупинимося на баклажанах грузинською. Цю гостру закуску можна подавати до інших страв, під міцні напої або навіть просто з лавашем. Ділимося 20 чудовими рецептами на зиму, які здивують тебе легкістю приготування та яскравим смаком!

Зміст

  • 1. Баклажани по-грузинськи – класичний рецепт
  • 2. Смажені баклажани по-грузинськи на зиму
  • 3. Смажені баклажани по-грузинськи з цибулею та гострим перцем
  • 4. Баклажани по-грузинськи з морквою та болгарським перцем без оцту
  • 5. Баклажани по-грузинськи з помідорами, пекучим перцем та часником
  • 6. Баклажани з овочами по-грузинськи на зиму
  • 7. Смажені баклажани по-грузинськи в гострому соусі
  • 8. Аджапсандалі на зиму
  • 9. Баклажани по-грузинськи у кисло-солодкому маринаді
  • 10. Баклажани по-грузинськи «Вогник»
  • 11. Гострі баклажани в аджику по-грузинськи
  • 12. Баклажани по-грузинськи з гострим перцем та сливами
  • 13. Баклажани по-грузинськи з горіхами, часником та кропом
  • 14. Баклажани по-грузинськи з капустою, гострим перцем та морквою
  • 15. Гостра закуска з баклажанами на зиму
  • 16. Рулетики з баклажанів по-грузинськи на зиму
  • 17. Баклажани з морквою, селера, гострим перцем і цибулею
  • 18. Баклажани по-грузинськи з морквою, кінзою та помідорами
  • 19. Баклажани по-грузинськи з волоськими горіхами, часником та кропом
  • 20. Баклажани по-грузинськи у густій томатній заливці на зиму
  • 1. Баклажани по-грузинськи – класичний рецепт

    Готувати таку заготівлю найкраще у казанку.

    Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 500 г моркви, 500 г болгарського перцю, 3 середні цибулини, 100 г часнику, 3 ст. олії, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. меленого чорного перцю, 150 г томатної пасти, 1/2 склянки оцту, 120 г цукру, 100 г солі.

    Приготування: Дрібно наріж баклажани, цибуля та часник. Гострий та болгарський перець пропусти через м'ясорубку. Все змішай, додай спеції, олію, цукор, сіль та томатну пасту. Накрий кришкою та залиш на 1 годину. Потім прокип'ятити заготовку 15 хвилин, періодично помішуючи. Влий оцет, перемішай і розклади в підготовлену тару. Закатай кришками, переверни вгору дном і закутай товстим рушником.

    2. Смажені баклажани по-грузинськи на зиму

    Додай олію до сковорідки, коли на ній немає баклажанів.

    Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 500 г помідорів, 500 г болгарського перцю, 1 головка часнику, 1 стручок гострого перцю, 100 мл оцту, 250 мл олії, 2 ст.л. солі.

    Баклажани наріж і злегка обсмаж в маслі. Пропусти через м'ясорубку помідори, часник, гострий та болгарський перець. Отриману масу змішай із сіллю і проварити 10 хвилин. Виклади в банки баклажани, чергуючи їх із овочевою добавкою. Простерилизуй 10 хвилин, влий оцет і закатай.

    3. Смажені баклажани по-грузинськи з цибулею та гострим перцем

    Баклажани будуть менше гірчити, якщо їх попередньо замочити на 20 хвилин у підсоленій воді.

    Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 300 г цибулі, 150 г часнику, 2 стручки гострого перцю, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 100 мл олії, 120 мл оцту, 100 г цукру, 100 г солі.

    Пропусти через м'ясорубку помідори, гострий перець, очищений часник і цибулю. Додай спеції, цукор і сіль, прокип'яті 5 хвилин, влий оцет і відразу зніміть з вогню. Баклажани наріж, обсмаж на маслі і склади в банки, чергуючи з овочевою заготівлею. Закатай, переверни вгору дном і гарненько укутай ковдрою.

    4. Баклажани по-грузинськи з морквою та болгарським перцем без оцту

    Легкий рецепт баклажанів із стерилізацією.

    Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 500 г болгарського перцю, 2 стручки гострого перцю, 500 г моркви, 300 г цибулі, 100 г часнику, 100 мл олії, 3 ст.л. цукру, 2 ст. солі.

    Приготування: Баклажани наріж, залий солоною водою на 20 хвилин, потім відкинь на друшляк і промокни паперовою серветкою. Моркву натрій на тертці, а очищену цибулю та болгарський перець – наріж. Все змішай, додай олію, цукор, сіль, подрібнений гострий перець та часник. Накрийте кришкою і залиште заготовку на 2 години. Розклади по банкам, простерилізуй 15 хвилин і заходи на зиму.

    Зараз читають:Меренговий торт: 12 найкращих рецептів у домашніх умовах

    5. Баклажани по-грузинськи з помідорами, пекучим перцем та часником

    За бажанням баклажани можна очистити від шкірки.

    Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 2 стручки пекучого перцю, 1 головка часнику, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 1 ч.л. меленої паприки, 0,5 ч.л. коріандру у зернах, 0,5 ч.л. меленого пажитника, 300 мл олії, 80 мл оцту, 150 г цукру, 100 г солі, 250 мл води.

    Приготування: Наріж баклажани кружальцями і обсмаж їх в маслі до золотистого кольору з обох боків. Пропусти через м'ясорубку помідори, пекучий перець та часник. Отриману суміш переклади в глибоку каструлю, додай спеції, цукор, сіль, воду і провари 10 хвилин. Додай смажені баклажани, протушкуй ще 3 хвилини і влий оцет. Розклади заготівлю в стерилізовані банки, закатай і переверни вгору дном.

    6. Баклажани з овочами по-грузинськи на зиму

    Ступінь гостроти регулюй на свій смак.

    Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 1 кг болгарського перцю, 1 кг помідорів, 1 кг цибулі, 150 г часнику, 1 стручок гострого перцю, 0,5 ч.л. пластівців червоного перцю, 0,5 ч.л. коріандру у зернах, 0,5 ч.л. хмелі-сунелі, 150 мл олії, півсклянки оцту, 80 г цукру, 100 г солі.

    Приготування: Наріж баклажани, помідори, гострий перець, очищену цибулю та болгарський перець. Все змішай, додай олію, подрібнений часник, спеції, цукор та сіль. Накрий кришкою і залиш на 1,5-2 години. Прокип'яти овочеву масу 15 хвилин, влий оцет і через 1 хвилину зніміть з вогню. Наповни стерилізовані банки і заходи на зиму.

    7. Смажені баклажани по-грузинськи в гострому соусі

    Замість оцту можна додати стільки ж лимонного соку.

    Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 500 г цибулі, 100 г аджики, 100 г часнику, 50 г кінзи, 1/2 склянки оцту, 300 мл олії, 3 ст.л. солі, 250мл води.

    Приготування: Баклажани наріж кружальцями, замочи в солоній воді на 20 хвилин, а потім промий і промокни паперовим рушником. Обсмажити баклажани в маслі до рум'яної скоринки з обох боків. Блендер подрібни помідори, болгарський перець, часник і цибулю. Додай аджику, сіль, воду, дрібно нарубану кінзу та прокип'яті 10 хвилин. На дно підготовлених банок виклади трохи овочевого соусу, пару кружечків баклажанів та знову соус. Продовжуй так доти, доки банки не наповняться. Простерилізуйте 10 хвилин, рівномірно розподіли оцет і закатай.

    8. Аджапсандалі на зиму

    У Грузії кожна господиня вміє готувати таку заготівлю!

    Тобі знадобиться: 1,5 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 600 г болгарського перцю, 300 г цибулі, 100 г часнику, 2 стручки гострого перцю, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 0,5 ч.л. шафрану, 0,5 ч.л. коріандру в зернах, 100 мл олії, 50 мл оцту, 3 ст.л. цукру, 2 ст. солі.

    Приготування: Наріж баклажани, помідори, очищену цибулю, часник, болгарський та гострий перець. Обсмажити окремо баклажани, цибулю, болгарський перець і часник з гострим перцем. Потім змішай все у великій каструлі, додай помідори, цукор, сіль та спеції. Протушкуй 10 хвилин, влий оцет і закатай заготовку на зиму.

    9. Баклажани по-грузинськи у кисло-солодкому маринаді

    Готові баклажани рекомендуємо подавати до страв із картоплі чи м'яса.

    Тобі знадобиться: 3 кг баклажанів, 2 стручки гострого перцю, 1 головка часнику, 10 г кінзи, 1 ч.л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. хмелі-сунелі, 250 мл олії, 1,5 ч.л. лимонної кислоти, 1/2 склянки цукру, 2 ст. солі, 1 склянка кип'яченої води.

    Приготування: Баклажани наріж кружальцями та залий на 20 хвилин солоною водою. Після чого відкинь на друшляк, промий і ретельно обсуши паперовим рушником. Обсмажити баклажани на олії до золотистого кольору з обох боків. Окремо обсмаж гострий перець із часником. Додай спеції, подрібнену кінзу, цукор, сіль, лимонну кислоту та воду. Прокип'ятити 2 хвилини і зняти з вогню. Розклади смажені баклажани по банках, рівномірно розподіли гострий соус і простерилізуй 15 хвилин. Закатай баклажани по-грузинськи, переверни банки вгору дном і гарненько укутай.

    10. Баклажани по-грузинськи «Вогник»

    Бажано одночасно смажити баклажани та готувати овочеву заливку.

    Зараз читають:12 незрівнянних рецептів свинячих реберець у рукаві в духовці

    Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 500 г помідорів, 500 г болгарського перцю, 200 г гострого перцю, 3 середні цибулини, 1 головка часнику, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 0,5 ч.л. пажитника, 200 мл олії, 60 мл оцту, 80 г солі.

    Баклажани наріж і злегка обсмаж на маслі. Гострий перець розріж, очисти від насіння та пропусти через м'ясорубку. Також подрібни помідори, очищену цибулю, часник і болгарський перець. Овочеву масу змішай зі спеціями, сіллю та прокип'яті 10 хвилин. Влий оцет, перемішай і відразу зніми з вогню. Виклади смажені баклажани в банки, чергуючи їх із овочевою добавкою. Закатай, переверни вгору дном і закутай теплою ковдрою на добу.

    11. Гострі баклажани в аджику по-грузинськи

    Можеш додати також трохи кінзи або чебрецю до смаку.

    Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 1 кг болгарського перцю, 2 стручки гострого перцю, 150 г часнику, 3 ст.л. сухий аджики, 300 мл олії, 100 мл оцту, 250 г цукру, 100 г солі.

    Баклажани наріж кружальцями і злегка обсмаж на маслі. Помідори очисти від шкірки, наріж і склади в каструлю. Болгарський перець розріж уздовж, очисти від насіння, подрібни і додай до помідорів. Всип суху аджику, цукор, сіль, нарізаний гострий перець і часник. Проварити 10 хвилин, влий оцет і через 2 хвилини зніміть з вогню. На дно банок виклади трохи аджики, потім баклажани і знову аджику. Продовжуй так доти, доки банки повністю не заповняться. Закатай кришками і укутай товстим рушником.

    12. Баклажани по-грузинськи з гострим перцем та сливами

    В ідеалі – сливи мають бути недостиглими.

    Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 500 г слив, 4 болгарських перцю, 2 стручки гострого перцю, 150 г часнику, 2 г лимонної кислоти, 200 г цукрового піску, 100 г солі.

    Через м'ясорубку пропусти помідори, гострий перець, очищені сливи, болгарський перець і часник. Доведи заготовку до кипіння, змішай із цукром, сіллю та прокип'яті 5 хвилин. Всип нарізані баклажани, додай лимонну кислоту, провари ще 10 хвилин і закатай.

    13. Баклажани по-грузинськи з горіхами, часником та кропом

    Вийде ще смачніше, якщо горіхи злегка обсмажити на сковороді.

    Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 1,5 кг помідорів, 500 г моркви, 500 г цибулі, 2 стручки гострого перцю, 300 г волоських горіхів, 200 г часнику, 150 г кропу, 300 мл рослинної олії, 15 .л. цукру, 2 ст. солі.

    Баклажани наріж кружальцями і злегка обсмаж їх в маслі. Окремо обсмажити подрібнені цибулю з морквою. Помідори очисти від шкірки і пропусти через м'ясорубку разом з горіхами, часником та гострим перцем. Додай цукор, сіль та перемішай. У підготовлені банки виклади шарами морква з цибулею, баклажани, помідори з горіхами та перцем, дрібно нарубаний кріп. Простерилізуйте 15 хвилин і рівномірно розподіли по банкам оцет. Закатай баклажани по-грузинськи, переверни вгору дном і гарненько укутай.

    14. Баклажани по-грузинськи з капустою, гострим перцем та морквою

    Не перетримуйте баклажани в окропі, інакше вони втратить форму.

    Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 1 кг капусти, 300 г моркви, 2 стручки гострого перцю, 1 головка часнику, 100 мл рослинної олії, 1 ч.л. меленого червоного перцю, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. хмелі-сунелі, 2 лаврові листи, 80 мл оцту, 4 ст.л. цукри, 100 г солі, 2 л води.

    Приготування: Наріж і замочіть баклажани на 20 хвилин у підсоленій воді. Капусту нашаткуй, присип цукром і злегка розімні руками. Закип'ятіть воду, додай подрібнений гострий перець, лавровий лист, баклажани та прокип'яті 5 хвилин. Моркву обсмаж на олії 4-5 хвилин, присип спеціями, сіллю, подрібненим часником і відразу зніміть з вогню. Виклади в банки шарами баклажани, моркву та капусту. Простерилізуйте 15 хвилин, влий оцет і закатай.

    15. Гостра закуска з баклажанами на зиму

    Найкраще займатися такими заготовками наприкінці серпня.

    Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 1 кг болгарського перцю, 1 кг помідорів, 500 г цибулі, 1 головка часнику, 2 стручки гострого перцю, 1 ст.л. сухий аджики, 1 ч. л. уцхо-сунелі, 1 ч.л. меленого коріандру, 100 мл оцту, 50 мл олії, 1/2 склянки цукру, 60 г солі.

    Зараз читають:20 відмінних рецептів вина з чорниці

    Приготування: Наріж баклажани, помідори, очищену цибулю та болгарський перець. Гострий перець подрібни та обсмаж на олії 2-3 хвилини. Все змішай, додай цукор, сіль, спеції та пропущений через прес часник. Проварити заготовку 15 хвилин, влий оцет і закатай.

    16. Рулетики з баклажанів по-грузинськи на зиму

    Потрібні баклажани приблизно однакового розміру.

    Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 1 кг моркви, 150 г часнику, 1 стручок гострого перцю, 350 мл олії, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 1 ч.л. меленої паприки, 3 ст. цукру, 1,5 ст. солі.

    Баклажани наріж поздовжніми слайсами і злегка обсмаж їх в маслі. Моркву натрій на тертці, додай подрібнений часник і гострий перець, присип спеціями, цукром і сіллю. Нагрій залишки олії, полів моркву та перемішай. Помісти трохи моркви на край шматочка баклажану і зверни рулетик. Повторіть процедуру з іншими заготовками. Склади рулетики з баклажанів у банки, простерилізуй їх 15 хвилин і закатай.

    17. Баклажани з морквою, селера, гострим перцем і цибулею

    Банки попередньо промийте содовим розчином і простерилізуйте над парою.

    Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 1 кг моркви, 300 г цибулі, 200 г гострого перцю, 200 г стебел селери, 100 г часнику, 0,5 ч.л. коріандру у зернах, 0,5 ч.л. пластівців червоного перцю, 100 мл оцту, 60 г солі.

    Приготування: Наріж баклажани, морква, гострий перець, селера, очищена цибуля та часник. Додай спеції та сіль, добре все перемішай, накрий кришкою і прибери убік на 1,5 години. Розклади заготовку по банках, простерилізуй 20 хвилин, влий оцет і закатай кришками.

    18. Баклажани по-грузинськи з морквою, кінзою та помідорами

    Рекомендуємо закривати заготівлю у банки обсягом не більше 500 мл.

    Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 1 кг моркви, 300 г цибулі, 100 г кінзи, 150 г часнику, 2 стручки гострого перцю, 1 ч.л. меленого червоного перцю, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 0,5 ч.л. хмелі-сунелі, 300 мл олії, 100 мл оцту, 90 г солі.

    Приготування: Наріж баклажани і злегка обсмаж їх у маслі. Окремо обсмаж подрібнену цибулю з морквою, присип спеціями та посоліть. Помідори, гострий перець та часник – пропусти через м'ясорубку. Виклади в банки шарами – морква з цибулею, баклажани, подрібнену кінзу та гостру масу з помідорами. Простерилізуйте 10 хвилин, рівномірно розподіли оцет і закатай.

    19. Баклажани по-грузинськи з волоськими горіхами, часником та кропом

    Обов'язково спробуй приготувати цей цікавий рецепт!

    Тобі знадобиться: 3 кг баклажанів, 400 г волоських горіхів, 200 г часнику, 200 г кропу, 1 ч.л. уцхо-сунелі, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 60 мл оцту, 90 г солі.

    Приготування: Наріж баклажани, проварити їх у підсоленій воді 3 хвилини і відкинь на друшляк. Подрібни в блендері кріп, горіхи та часник. Додай спеції, сіль і добре перемішай. У підготовлені банки виклади баклажани впереміш із часниково-горіховою заготовкою. Простерилізуйте 10 хвилин, акуратно дістань з ванни для стерилізації і рівномірно розподіли оцет. Закатай баклажани, переверни банки вгору дном і залиш на добу в теплому місці.

    20. Баклажани по-грузинськи у густій томатній заливці на зиму

    Томатне заливання має бути гострим і злегка солодким.

    Тобі знадобиться: 2 кг баклажанів, 3 кг помідорів, 100 г гострого перцю, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 0,5 ч.л. шафрану, 250 мл рослинної олії, 120 мл оцту, 100 г цукру, 100 г солі.

    Баклажани наріж кружальцями і злегка обсмаж їх на маслі. Помідори очисти від шкірки і разом із гострим перцем пропусти через м'ясорубку. Змішай томатну масу зі спеціями, цукром та сіллю. Прокип'яті 10 хвилин, влий оцет і відразу зніміть з вогню. Наповни банки баклажанами, чергуючи їх із томатною заливкою і закатай.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *