Влітку більша частина випічки готується з ягодами чи фруктами, і зазвичай відкривають цей сезон – пиріжки з полуницею. Це й не дивно, адже полуниця з'являється першою десь у середині травня. Хочеш побалувати свою сім'ю таким частуванням? Розповідаємо 20 найкращих рецептів!
Зміст
1. Здобні пиріжки з полуницею
Готові пиріжки присип цукровою пудрою, меленою корицею або ванільним цукром.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 550 г муки|борошна|, 1 ч.л. сухих дріжджів, 1 яйце, 200 мл молока, 40 г масла, 1 крапля ванільного екстракту, 50 г цукру, сіль на кінчику ножа.
Для начинки: 300 г полуниці, 1 ч. л. кукурудзяного крохмалю, 1 ст.л. цукрової пудри.
Дріжджі розпусти в теплому молоці, всип цукор і залиш цю опару на 10 хвилин. Проси борошно, додай сіль, злегка збите яйце, розтоплене масло, ванільний екстракт і опару. Заміси м'яке тісто, накрий тканинним рушником і постав у тепло на 1,5-2 години. Полуницю наріж, змішай із цукровою пудрою та крохмалем.
Розділи тісто на 12 шматочків, розкатай коржики і зроби невеликі надрізи з боків. Виклади трохи начинки. Відокремили лівий надріз, злегка відтягнувши убік і простягни в праву дірочку. З правого боку відтягни “вушко” і зафіксуй з лівого боку. Виклади заготовки на застелений лист і залиш на півгодини. Випікай пиріжки 20-25 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
2. Пиріжки на свіжих дріжджах із полуницею
Відмінні пиріжки, які точно сподобаються домашнім.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 500 г борошна, 25 г свіжих дріжджів, 1 яйце, 1 склянка теплого молока, 3 ст. олії, 2 ст.л. цукру, сіль на кінчику ножа.
Для начинки: 250 г полуниці, 2 ст. цукрової пудри, 1 ч. л. кукурудзяного крохмалю.
Приготування: Дріжджі розкриш в молоко, додай цукор і 1 ст.л. борошна. Накрий отриману опару харчовою плівкою та постав у тепло на 15 хвилин. Змішай борошно, що просіює, злегка збите яйце, масло і сіль. Додай опару, заміси тісто, накрий тканинним рушником і залиш підніматися на 1,5 години. Полуницю наріж, змішай з крохмалем і цукровою пудрою.
Тісто обомни, розділи на 10 однакових шматочків. Розкатай коржики, виклади трохи начинки і щільно заліпи краю. Виклади пиріжки на змащене деко і прибери в тепле місце на 30 хвилин. Випікай їх 25 хвилин у духовці, попередньо розігрітій до 180 градусів.
3. Пиріжки на кефірі з полуницею
Обов'язково витримуй зазначені часові інтервали.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 1 кг муки|борошна|, 400 мл жирного кефіру, 3 ст.л. сметани, 1 ч. л. соди, 1/2 склянки цукру, сіль на кінчику ножа, 2 краплі ванільної есенції.
Для начинки: 500 г полуниці, 100 г цукрового піску, 1 ст. кукурудзяного крохмалю.
Додатково 2 яйця, 50 мл молока.
Приготування: Теплий кефір змішай із содою. Борошно проси в широку миску, додай сіль, цукор, сметану, ванільну есенцію та заготівлю з кефіром. Заміси м'яке тісто, накрий його харчовою плівкою та залиш на 20 хвилин. Полуницю наріж, змішай з цукром та крохмалем.
Розділи тісто на частини і наріж однаковими шматочками. Розкатай товсті коржики, виклади полуничну начинку і щільно заліпи краю. Надайте бажану форму, викладіть заготовки на змащене деко і приберіть на 30 хвилин у тепле місце. Злегка зби яйця з молоком, змасти поверхню пиріжків і випікай 20-25 хвилин у духовці при 180 градусах.
4. Смажені пиріжки з полуницею
Додай олію в моменти, коли пиріжків немає на сковороді.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 450 г борошна, 8 г швидкодіючих дріжджів, 50 мл вершкового масла|мастила|, 3 ст.л. цукру, ванілін на кінчику ножа, 300мл води.
Для начинки: 250 г полуниці, 1 ч. л. крохмалю, 1 ст.л. цукрової пудри.
Для смаження: 250 мл олії.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, дріжджі, масло, цукор, ванілін і теплу воду. Заміси м'яке тісто, накрий харчовою плівкою та постав у тепле місце на 1,5 години. Полуницю наріж, змішай з крохмалем і цукровою пудрою.
Тісто злегка обомні, розділи навпіл і наріж однаковими шматочками. Розкатай коржики, виклади на них трохи полуницею начинки, щільно заліпи краї і сформуй гарні пиріжки. Обсмажуйте їх на маслі до золотистої скоринки з обох боків.
Зараз читають:15 супів-пюре з броколі, які урізноманітнять твій раціон
5. Тістечка з полуницею в духовці
Не залишай розкотені коржики надовго, інакше вони швидко підсихають.
Тобі знадобиться: 500 г борошна, 150 г сметани, 1 яйце, 0,5 ч.л. соди, 50 г цукру, сіль на кінчику ножа, 1 крапля ванільного екстракту, 250 г полуниці.
Яйце трохи збийте з цукром, а сметану змішайте з содою. Борошно просійте в широку миску, додай сіль, ванільний екстракт і заготовки з яйцем і сметаною. Замісити тісто, накрий його харчовою плівкою і залиш на 15 хвилин «відпочити».
Розділи тісто на 12 однакових шматочків, розкатай з них товсті коржики, на кожну виклади пару ягід полуниці та заліпи краї. Помістіть пиріжки на застелене деко і залиште їх на 20 хвилин підніматися. Випікай пиріжки 20-25 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
6. Пиріжки на кисляку з полуницею
Ніжні духові пиріжки, перед якими неможливо встояти.
Тобі знадобиться: 1 кг борошна, 450 мл кислого молока, 80 мл рослинної олії, 0,5 ч.л. соди, 0,5 ч. л. розпушувача, 100 г цукру, 1 пакетик ванільного цукру, сіль на кінчику ножа, 450 г полуниці.
Приготування: Проси борошно, додай розпушувач, сіль та обидва види цукру. Влий масло і кисле молоко, змішану з содою. Заміси еластичне тісто, накрий харчовою плівкою та залиш на 10 хвилин.
Тісто розділи на 24 однакових шматочки, розкатай товсті коржики, виклади 2-3 ягідки полуниці і щільно заліпи. Надай бажану форму і виклади на лист, застелений пекарським папером. Півгодини здоба повинна підніматися, а потім випікай пиріжки за 180 градусів 20-25 хвилин.
7. Пісні пиріжки з полуницею
Рецепт спеціально для тих, хто дотримується посту або є прихильником правильного харчування.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 550 г муки|борошна|, 1 ч.л. сухих дріжджів, 0,5 ч. л. розпушувача, 30 мл олії, 2 ст.л. цукру, сіль на кінчику ножа, 250мл теплої води.
Для начинки: 250 г полуниці, 2 ст. цукрової пудри, 1 ч. л. крохмалю.
Приготування: Змішай дріжджі, цукор та теплу воду. Накрий цю опару харчовою плівкою та прибери у тепле місце на 15 хвилин. Проси борошно, додай розпушувач, сіль та опару. Вливаючи масло|мастило| невеликими порціями, заміси тісто, накрий його харчовою плівкою і залиш підніматися на 1,5-2 години. Полуницю наріж, змішай із цукровою пудрою та крохмалем.
Тісто обомни, розділи на 10-12 однакових шматочків. Розкатай коржики, виклади полуничну начинку і щільно заліпи краї. Помістіть пиріжки на застелене деко і залиште в теплі на 30 хвилин. Випікай їх 20-25 хвилин|мінути| при 180 градусах.
8. Пиріжки на сухих дріжджах та вершках з полуницею
А з домашніми вершками буде просто ідеально!
Тобі знадобиться:
Для тіста: 550 г муки|борошна|, 1 ч.л. сухих дріжджів, 50 мл вершків, 120 мл теплого молока, 1 яйце, 1 ч. л. розпушувача, сіль на кінчику ножа.
Для начинки: 300 г полуниці, 1 ст. цукру, 1 ч. л. крохмалю.
100 мл молока, 1 ч.л. цукру.
Приготування: Дріжджі розпусти в теплому молоці, додай цукор, накрий харчовою плівкою і прибери на 15 хвилин. Проси борошно в широку миску, додай розпушувач, сіль, злегка збите яйце, вершки та заготовку з дріжджами. Замісити тісто, накрий його та залиш у теплі на 2 години. Полуницю наріж невеликими шматочками, змішай із цукром та крохмалем.
Тісто обомни, розділи на 12 однакових частин, розкатай з них коржики, додай полуничну начинку і щільно заліпи. Виклади пиріжки на змащене деко і залиш на 30 хвилин. Змішай молоко з цукром і змасти поверхню пиріжків. Випікай їх 20-25 хвилин у духовці, попередньо розігрітій до 180 градусів.
9. Пиріжки з полуницею та яблуками
Якщо полуниця та яблука солодкі, тоді цукор можна не додавати.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 1 кг борошна, 500 мл кефіру, 50 г вершкового масла|мастила|, 1 ч.л. соди, 100 г цукру, сіль на кінчику ножа.
Для начинки: 300 г полуниці, 2 середні яблука, 1 ч.л. кукурудзяного крохмалю, 50 г цукру.
Приготування: Змішай теплий кефір із содою. Борошно просей, додай сіль, цукор, розтоплену олію та кефір із содою. Замісити тісто, накрий його та залиш на 10 хвилин. Яблука і полуницю наріж, змішай із цукром та крохмалем.
Розділили тісто на 24 однакові шматочки. Розкатай коржики, додай начинку і щільно заліпи краї. Виклади заготовки пиріжків на змащене деко і залиши їх на 30 хвилин у теплі. Випікай 20-25 хвилин|мінути| в духовці, попередньо розігрітій до 180 градусів.
10. Пиріжки на сироватці з полуницею
Стежте за тим, щоб усі інгредієнти для тесту були однаково теплими.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 550 г борошна, 200 мл сироватки, 1 жовток, 3 ст. олії, 1 ч.л. розпушувача, 1 крапля ванільної есенції, 3 ст. цукру, сіль на кінчику ножа.
Для начинки: 250 г полуниці, 2 ст. цукрового піску, 1 ч. л. крохмалю.
Зараз читають:20 рецептів оладок на сметані, які хочеться готувати знову і знову
Приготування: Змішай борошно, що просіює, цукор, сіль і розпушувач. Додай теплу сироватку, жовток, ванільну есенцію та олію. Заміси м'яке тісто, накрий харчовою плівкою та залиш на 15 хвилин. Полуницю наріж, змішай з цукром та крохмалем.
Розділи тісто на 12 однакових частин, розкатай коржики, додай начинку і щільно заліпи. Надайте пиріжкам потрібну форму, викладіть їх на змащене деко і залиште на 30 хвилин. Випікай 20-25 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
11. Пиріжки на сухих дріжджах та мінералці з полуницею
Гарячі пиріжки викладай на паперовий рушник, щоб видалити зайву олію.
Тобі знадобиться: 450 г муки|борошна|, 250 мл мінеральної води, 1 ч.л. сухих дріжджів, 30 г вершкового масла|мастила|, 220 мл рослинної олії, 1 яйце, 1 пакетик ванільного цукру, 2 ст.л. цукру, сіль на кінчику ножа, 300 г полуниці.
Приготування: Змішай теплу мінералку, цукор, дріжджі і прибери на 10 хвилин. Проси борошно, додай розтоплене вершкове масло, злегка збите яйце, ванільний цукор, сіль та заготівлю з дріжджами. Заміси м'яке тісто, сформуй з нього кулю, накрий плівкою і прибери в тепле місце на 1,5-2 години.
Розділи тісто навпіл і наріж однаковими шматочками. Розкатай товсті коржики, виклади на кожну по 2-3 ягоди полуниці та заліпи. Надай потрібну форму і обсмаж пиріжки на розпеченій олії до рум'яної скоринки з обох боків.
12. Пиріжки на ряжанці з полуницею
Занадто велику полуницю краще нарізати шматочками.
Тобі знадобиться: 450 г борошна, 150 мл ряжанки, 8 г дріжджів, що швидко діють, 1 яйце, 40 г вершкового масла, 1 крапля ванільної есенції, 2 ст.л. цукру, сіль на кінчику ножа, 250 г полуниці.
Яйце злегка збийте з цукром і сіллю. Додай теплу ряжанку, розтоплену олію, ванільну есенцію і добре перемішай. Просіяне борошно змішай із дріжджами, збери гіркою і зроби поглиблення. Влий рідку заготовку, заміси тісто і залиш підніматися на 1,5 години.
Тісто обомни, розділи на 12 однакових шматочків і розкатай товсті коржики. Зроби з боків невеликі надрізи, а в центр виклади пару ягід полуниці. Відокремили лівий надріз, злегка відтягнувши убік і простягни в праву дірочку. З правого боку відтягни «вушко» і зафіксуй ліворуч. Виклади пиріжки на змащене деко і залиши їх на 30 хвилин підніматися. Випікай 20-25 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
13. Дріжджові пиріжки з полуницею, яблуками та корицею в духовці
Перед тим, як поставити пиріжки в духовку, змасти їх додатково молоком, олією або жовтком.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 1 кг борошна, 15 г сухих дріжджів, 450 мл теплого молока, 50 г вершкового масла|мастила|, 1 яйце, 80 г цукру, ванілін на кінчику ножа.
Для начинки: 250 г полуниці, 200 г яблук, 3 ст. цукрового піску, 0,5 ч. л. меленої кориці, 1 ч.л. крохмалю.
Приготування: Змішай молоко, цукор та дріжджі. Накрий та прибери у тепле місце на 15 хвилин. Проси борошно, додай розтоплену олію, ванілін, злегка збите яйце і заготовку з дріжджами. Замісити тісто, накрий харчовою плівкою та залиш у теплі на 2 години. Полуницю наріж, а яблука натрій на тертці і злегка відіжми. Змішай полуницю та яблука, додай цукор, мелену корицю та крохмаль.
Тісто обомни, розділи на 24 однакових шматочки і розкатай їх у круглі коржики. Виклади начинку, щільно заліпіть краї і надайте бажану форму. Помістіть пиріжки на застелене деко і залиште на 30 хвилин підніматися. Випікай 25-30 хвилин|мінути| в духовці, розігрітій до 180 градусів.
14. Смажені пиріжки з полуницею та вишнею
Викладай пиріжки на сковорідку «швом» униз.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 500 г борошна, 8 г сухих дріжджів, 2 ст. сметани, 0,5 ч. л. соди, 80 г цукру, 1 крапля ванільної есенції, сіль на кінчику ножа, 200 мл теплої води.
Для начинки: 150 г полуниці, 100 г вишні, 2 ст. цукру, 1 ст. крохмалю.
Для смаження: 250 мл олії.
Змішай воду з цукром, додай дріжджі і постав цю опару в тепле місце на 15 хвилин. Проси борошно, додай сіль, есенцію, опару і сметану, змішану з содою. Заміси м'яке тісто, накрий харчовою плівкою та залиш підніматися на 1,5 години. Вишню очисти від кісточок, наріж полуницю, все змішай, додай цукор та крохмаль.
Тісто розділи на частини та наріж однаковими шматочками. Розкатай коржики, виклади трохи начинки і щільно заліпи краю. Жар пиріжки на розпеченій сковороді в маслі до золотистого кольору з обох боків.
15. Тістечка з листкового тіста з полуницею
Для такого випадку варто завжди тримати в морозилці упаковку готового листкового тіста!
Тобі знадобиться: 500 г листкового тіста, 250 г полуниці, 2 ст. цукру, 1 ч. л. крохмалю.
Приготування: Полуницю подрібни в блендері, додай цукор і крохмаль. Листкове тісто розморозь при кімнатній температурі, наріж невеликими прямокутниками, виклади полуничну начинку і щільно заліпи краї. Зверху зроби кілька декоративних надрізів і виклади заготовки на застелене деко. Випікай пиріжки 15-20 хвилин|мінути| в духовці, попередньо розігрітій до 180 градусів.
Зараз читають:20 оригінальних рецептів джему з малини
16. Здобні пиріжки з полуницею та смородиною
Дріжджове тісто любить тишу та тепло.
Тобі знадобиться: 550 г борошна, 25 г свіжих дріжджів, 220 мл молока, 1 яйце, 1 ст. олії, 0,5 ч.л. розпушувача, 50 г цукру, сіль на кінчику ножа, 200 г полуниці, 100 г порічки.
Приготування: Дріжджі розкриш в тепле молоко. Додай цукор, 1 ст. борошна та постав отриману опару в тепле місце на 15 хвилин. Борошно проси, змішай із сіллю та розпушувачем. Додай олію, опару, злегка збите яйце та заміси м'яке тісто. Накрий його харчовою плівкою та залиш у теплі на 1,5 години. Змішай смородину та полуницю.
Тісто обомни, розділи на 12 однакових шматочків, розкатай товстими коржами і виклади зверху ягоди. Заліпи краї, надай форму і виклади пиріжки на лист. Півгодини заготівля повинна постояти за кімнатної температури, а потім випікай при 180 градусах 20-25 хвилин.
17. Пиріжки з полуницею та черешнею в духовці
Легкі та швидкі пиріжки, які багатьом знайомі ще з дитинства.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 550 г борошна, 150 г сметани, 1 яйце, 40 г вершкового масла|мастила|, 0,5 ч.л. соди, 2 ст. цукру, ванілін на кінчику ножа.
Для начинки: 150 г полуниці, 100 г черешні, 1 ч. л. кукурудзяного крохмалю.
Змішай сметану з содою. Додай трохи збите яйце, цукор і ванілін. Проси борошно, збери гіркою і зроби поглиблення. Влий заготівлю з яйцем, розтоплену олію та заміси еластичне тісто. Накрий його тканинною серветкою та постав у тепле місце на 2 години. Черешню очисти від кісточок, змішай із полуницею та крохмалем.
Тісто обомни, розділи на 12 однакових частин, розкатай коржики і на кожну виклади начинку. Щільно заліпи краї, виклади пиріжки на застелене деко і залиш підніматися на 30 хвилин. Випікай 20-25 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
18. Здобні пиріжки з полуницею та щавлем
Незвичайна, але дуже смачна начинка!
Тобі знадобиться:
Для тіста: 550 г муки|борошна|, 1 ч.л. сухих дріжджів, 1 яйце, 250 мл теплого молока, 2 ст. цукру, сіль на кінчику ножа.
Для начинки: 200 г полуниці, 50 г щавлю, 100 г цукру.
Приготування: Дріжджі розпусти в теплому молоці, додай цукор, накрий і прибери на 15 хвилин. Борошно просійте, додай сіль, злегка збите яйце і заготовку з дріжджами. Замісити тісто, накрий харчовою плівкою та прибери у тепле місце на 1,5 години. Щавель виклади на сковорідку і томи 2-3 хвилини, щоб він зменшився обсягом.
Розділи тісто на 12 однакових шматочків і розкатай товсті коржики. Виклади на них трохи щавлю, пару ягід полуниці та присип цукром. Заліпи краї пиріжків, виклади на застелений лист і залиш на 20 хвилин у теплі. Випікайте при 180 градусах 20-25 хвилин.
19. Пиріжки на окропі з полуницею
Після додавання окропу інтенсивно вимішуй тісто дерев'яною ложкою.
Тобі знадобиться: 500 г муки|борошна|, 1 ч.л. сухих дріжджів, 1 яйце, 30 г вершкового масла|мастила|, 250 мл рослинної олії, 1 ст.л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 400 мл води, 250 г полуниці.
Приготування: Дріжджі змішай з 200 мл теплої води, додай цукор і прибери опару на 15 хвилин. Борошно просей, додай сіль, розтоплену олію та 200 мл окропу. Акуратно перемішай, додай трохи збите яйце і опару. Замісити тісто, накрий його харчовою плівкою та залиш на 1,5 години.
Розділи тісто на 12 однакових шматочків, розкатай товстими коржами і виклади 2-3 ягідки полуниці. Щільно заліпи краї та обсмаж пиріжки на розпеченій сковороді з маслом до рум'яної скоринки з обох боків.
20. Пиріжки з полуницею та сливою в духовці
Готові пиріжки виклади на грати, збризкайте водою і накрийте тканинним рушником.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 500 г борошна, 8 г дріжджів, що швидко діють, 1 яйце, 40 г вершкового масла, 50 г цукру, ванілін на кінчику ножа, 220 мл теплої води.
Для начинки: 150 г полуниці, 150 г сливи, 1 ст. цукрової пудри, 1 ч. л. крохмалю.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, дріжджі, цукор і ванілін. Додай теплу воду, злегка збите яйце та розтоплену олію. Замісити тісто, накрий тканинним рушником і прибери в тепле місце на 1,5 години. Наріж і змішай полуницю зі сливами, додай цукрову пудру та крохмаль.
Тісто розділи на частини та наріж їх однаковими шматочками. Розкатай коржики, виклади трохи начинки і щільно заліпи краю. Помісти пиріжки на застелений лист і прибери на вистоювання. Через півгодини постав їх у духовку, прогріту до 180 градусів. Пиріжки будуть готові за 20-25 хвилин.
Джерело: dietcenter.com.ua