Злегка терпка і кислувата журавлина – та ягода, яку мало хто їсть просто так. Але при цьому вона абсолютно незамінна в кулінарії, тому що доповнює безліч найрізноманітніших страв. З журавлини виходять чудові заготовки на зиму – від солодкого варення до пряних соусів. А як вона гарна у випічці! Розповідаємо 20 чудових рецептів на будь-який смак!
Зміст
1. Сирна запіканка з журавлиною
Готується без борошна та з мінімумом цукру.
Тобі знадобиться: 400 г сиру, 2 яйця, 2 ст. сметани, 50 г журавлини, 1 ст. цедри апельсина чи лимона, 1 ст.л. крохмалю, 2 ст.л. цукру.
Приготування: Перетріть сир через сито і змішай його з яйцями, сметаною і цукром. Додай цедру та крохмаль. Виклади сирну масу у форму, а зверху – виклади журавлину. Готуйте запіканку 40-50 хвилин у духовці при 180 градусах.
2. Тушкована капуста з журавлиною
Кращий доказ того, що свіжі журавлини поєднуються з чим завгодно.
Тобі знадобиться: 400 г капусти, 100 г моркви, 60 г цибулі, 150 г журавлини, 1 ст. цукру, 0,3 ч. л. солі, спеції.
Тонко наріж цибулю і моркву , обсмаж їх до м'якості і додай нашатковану капусту. Жар овочі ще 4-5 хвилин, помішуючи. Влий 150 мл води та туші капусту 15-20 хвилин під кришкою. Всип журавлину, цукор, сіль та спеції, перемішай і протушкуй капусту ще 5 хвилин.
3. Журавлина у власному соку на зиму
При мінімальній термічній обробці зберігається максимум вітамінів.
Тобі знадобиться: 2,5 кг журавлини.
Блендером подрібни трохи менше половини журавлини або просто відіжми сік . Змішай масу з цілими ягодами, доведи до кипіння і розкладіть у стерилізовані банки. Простерилізуйте заготовки ще 10 хвилин у киплячій воді і заходьте на зиму.
4. Пиріг з журавлиною та горіхами
Такий пиріг виходить досить солодким, але з легкою кислинкою.
Тобі знадобиться: 3 яйця, 150 г вершкового масла|мастила|, 1,5 склянки цукру, 1 склянка борошна, 0,5 ч.л. розпушувача, 80 г волоських горіхів, 300 г журавлини.
Зараз читають:Кольорова палітра смаків: заморожування перцю на зиму
Приготування: Міксером зби м'яку олію, яйця і 1 склянку цукру до пишності. Поступово втрути борошно з розпушувачем. У форму виклади журавлину і рубані горіхи, присип цукром, що залишився і зверху додай тісто. Накрий фольгою і випікай пиріг 45 хвилин|мінути| в духовці при 200 градусах. Зніміть фольгу за 5 хвилин до кінця приготування.
5. Журавлинний смузі з імбиром та корицею
Пряний і трохи терпкий смузі, який точно порадує своїм смаком.
Тобі знадобиться: 1 шматочок імбиру, 2 жмені журавлини, 1 банан, 6 ягід полуниці, 400 мл журавлинного соку, 0,5 ч.л. кориці.
Приготування: Відправте всі ягоди, імбир і банан в блендер. Збий до однорідності, додай журавлинний сік з корицею і знову збий.
6. Шарлотка з журавлиною
Настільки проста шарлотка, що з нею впорається навіть початківець.
Тобі знадобиться: 1 склянка борошна, 1/2 склянки цукру, 3 яйця, 1/2 склянки журавлини.
Приготування: Міксером зби яйця з цукром до пишності. Додай муку|борошно|, перемішай тісто і акуратно вмішай журавлину. Випікай шарлотку 40-50 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
7. Варення з журавлини на зиму
Для цього рецепту обов'язково потрібні ягоди, що повністю дозріли.
Тобі знадобиться: 1 кг дзьоби, 1,5 кг цукру.
Приготування: Виклади журавлину на друшляк і на 3 хвилини опусти його в киплячу воду. Дай ягоді стекти. Звари сироп з 750 мл цієї води та 750 г цукру. Залий журавлину сиропом, що вийшов, і залиш на ніч. Всип цукор, що залишився, доведи варення до кипіння і проварити 10 хвилин на слабкому вогні. Закатай у стерилізовані банки.
8. Журавлинний соус
Однаково добре підходить до м'яса, птиці, риби та інших страв.
Тобі знадобиться: 350 г журавлини, 1/2 склянки води, 1 апельсин, 1/3 склянки цукру, 2 щіпки пластівців чилі, 2 гілочки розмарину, 2 гілочки чебрецю, 1 ст.л. бренді.
Приготування: У сотейник відправ журавлину, цукор, трави, чилі, сік та цедру лимона. Залий водою, доведи до кипіння і проварити всі 20-25 хвилин на слабкому вогні, помішуючи. Забери трави, додай бренді та зніми соус з вогню.
9. Пиріжки з журавлиною
Смачні пиріжки без дріжджів, які дуже легко готуються.
Тобі знадобиться: 1/2 склянки води, 200 г борошна, 0,25 ч.л. солі, 100 г вершкового масла|мастила|, 1/2 склянки і 2,5 ст.л. цукру, 1 яйце, 1 яблуко, 1 ст. апельсинової цедри, 1 склянка журавлини.
Приготування: Наріж холодну вершкове масло і розітри його в крихту з борошном. Додай сіль, 0,5 ст.л. цукру та крижану воду. Швидко замісити тісто, загорни його в плівку і відправь на півгодини в холодильник. Розкатай тісто пластом до 2 мм і наріж на кружечки діаметром близько 7 см. У центрі половини кружечків зроби надрізи.
Зараз читають:20 оригінальних рецептів вівсяного печива
Очисти і дрібно наріж яблуко, додай апельсинову цедру, журавлину та 1/2 склянки цукру. Провар все до густоти на слабкому вогні і дай начинці охолонути. Виклади цю начинку на цілі кружечки і накрий їх кружальцями з надрізами. З'єднати краї пиріжків, змасти збитим яйцем, посип цукром, що залишився, і випікай 15-17 хвилин в духовці при 200 градусах.
10. Смузі з журавлиною та яблуками
Регулюйте кількість води до бажаної консистенції напою.
Тобі знадобиться: 500 г журавлини, 2 яблука, 2 банани, 2 ст.л. меду, 1 л води.
Приготування: Очисти та довільно наріж фрукти. Відправ їх в блендер з журавлиною і медом, збий, часткою трохи води і знову збий.
11. Шоколадні мафіни з журавлиною
Дуже шоколадні – з какао та звичайним шоколадом одночасно.
Тобі знадобиться: 80 г чорного шоколаду, 100 г журавлини, 250 г борошна, 100 г банана, 150 г цукру, 15 г какао, 1 ч.л. розпушувача, по 0,5 ч. л. солі та соди, 50 мл рослинної олії, 125 мл води.
Приготування: Розтопи шоколад з водою та олією на водяній бані. Розімні банан у пюре, промий журавлину. Змішай всі сухі інгредієнти, додай бананове пюре та шоколад, і вимішай тісто. Акуратно втрути в нього журавлину. Виклади тісто у формочки і випікай мафіни близько 25 хвилин у духовці при 200 градусах.
12. Журавлинний мус з манкою
Ніжний та повітряний десерт, який просто тане в роті та залишає приємний післясмак.
Тобі знадобиться: 650 мл води, 200 г журавлини, 200 г цукру, 4 ст. манки.
Приготування: Розімні журавлину з 50 мл води і перетрій через сито. Залий макуху водою, що залишилася, доведи до кипіння, проварити 5 хвилин і проціди. Всип цукор і проварити до його розчинення. Помішуючи, всип манку, і проварити кашу 7-10 хвилин до густоти. Додай журавлинний сік і збивай заготовку міксером до світлої пишної маси. Розклади у формочки і відправ мус у холодильник.
13. Гарбузовий кекс з журавлиною та апельсинами
Додай у тісто улюблені прянощі – корицю, кардамон, імбир, гвоздику чи інші до смаку.
Тобі знадобиться: 400 г гарбузового пюре, 1 ст. апельсинової цедри, 60 мл апельсинового соку, 150 г журавлини, 100 г волоських горіхів, 100 г вершкового масла|мастила|, 300 г цукру, 3 яєчних білка, 500 г борошна, 1 ч.л. соди, 1 ч. л. розпушувача, спеції.
Приготування: Міксером зби м'яке вершкове масло з цукром. Додай білки, збивай ще 6-7 хвилин, а потім всип цедру апельсина. Змішай всі сухі інгредієнти та поступово втрути їх у тісто. Далі додай гарбузове пюре та апельсиновий сік, вмішай рубані горіхи та журавлину. Випікай кекс приблизно 1:00 в духовці при 180 градусах.
Зараз читають:Креветки з лимоном: ароматна фішка у вашому меню
14. Компот із журавлини з яблуками на зиму
Дуже гармонійне поєднання смаків та максимально простий процес приготування.
Тобі знадобиться: 300 г журавлини, 2-3 яблука, 300 г цукру, 3 л води.
Засип нарізані часточками яблука і журавлину в стерилізовані банки . Додай цукор і залий окропом. Закатай компот на зиму.
15. Запечені яблука з журавлиною та волоськими горіхами
Таке частування цілком може бути як десертом, так і корисним перекусом.
Тобі знадобиться: 5 яблук, 50 г журавлини, 50 г коричневого цукру, 2 щіпки кориці, 30 г волоських горіхів.
Приготування: Зріж з яблук верхівки і виріж серединки з частиною м'якоті. Змішай рубані горіхи, журавлину, цукор та корицю. Наповни яблука цією начинкою, ще раз присип все цукром і накрий зрізаними верхівками. Запікай 25-30 хвилин у духовці при 200 градусах.
16. Смузі з журавлини та банана
Головне – пий цю смузі відразу ж після приготування.
Тобі знадобиться: 200 г журавлини, 3 банани, 1/2 склянки води.
Приготування: Очисти банани і перебери журавлину. Відправ всі інгредієнти в блендер і збий смузі до однорідності.
17. Мочена журавлина
Починати пробувати заготівлю можна приблизно через 1 місяць.
Тобі знадобиться: 2 кг журавлини, 1 л води, 4 ст. цукру, 0,5 ч. л. солі.
Приготування: У вимиті содою банки засип журавлину. Влий воду в сотейник, додай сіль і цукор, проваріть до розчинення і дай розсолу охолонути. Залий їм журавлину, закрий звичайними кришками і відправ у прохолодне місце мінімум на 1 місяць.
18. Салат з капустою та журавлиною
За бажання, наріж у салат ще невелику головку цибулі.
Тобі знадобиться: 1 качан капусти, 50 г журавлини, 1 морква, 2 ст. оливкової олії, 0,5 ч.л. яблучного оцту.
Приготування: Тонко нашаткуй капусту і руками розімні її з сіллю. Додай терту моркву та промиту журавлину. Заправ салат оливковою олією з яблучним оцтом і подавай до столу.
19. Журавлинний чай
Зігріваючий та тонізуючий напій для затишних вечорів.
Тобі знадобиться: 200 г журавлини, 1 л води, 1 апельсин, 1 паличка кориці, 200 г цукру, 4 ч. л. чорного чаю, 8 бутонів гвоздики.
Приготування: Відіжміть сік з апельсина і залий його заварник. Додай трохи цедри та решту інгредієнтів. Залий чай окропом і дай йому настоятися 5-10 хвилин.
20. Журавлина з цукром без варіння
У холодному місці така заготівля зможе зберігатись протягом цілого сезону.
Тобі знадобиться: 1 кг журавлини, 1 кг цукру.
Приготування: Розімні журавлину з цукром. Залиш цю заготівлю настоятися протягом 1 години, добре перемішай і закатай у стерилізовані банки.
Джерело: dietcenter.com.ua