Сметанний соус чудово доповнює курку у будь-якому вигляді. Він робить м'ясо ніжнішим, а ще – чудово поєднується з різноманітними добавками. Курку в сметанному соусі легко можна приготувати на сковороді, в духовці або мультиварці. Лови 15 найсмачніших рецептів!
Зміст
1. Курка в сметанному соусі в духовці
Посип готову курку ароматною зеленню перед подачею.
Тобі знадобиться: 1 кг курки, 2 цибулини, 200 г сметани, 250 г печериць, 1 ст.л. прованських трав, спецій.
Приготування: Наріж курку шматочками і замаринуй на 40 хвилин у сметані з прованськими травами та спеціями. Виклади її у форму для запікання і зверху виклади нарізану пір'ям цибулю та пластинки грибів. Змасти все маринадом, що залишився, накрий фольгою і відправь на 50 хвилин в духовку при 190 градусах.
2. Курка в сметанному соусі в мультиварці
Така курка гарна з будь-якими гарнірами – з картоплею, макаронами чи крупами.
Тобі знадобиться: 800 г курки, 100 г цибулі, 3 зубчики часнику, 400 г сметани, 2 ст. борошна, спеції.
Приготування: Увімкни режим «Гаріння» на 15 хвилин. Дрібно нарубай цибулю та часник, і злегка обсмаж їх у змащеній олією чаші мультиварки. Додай шматочки курки та готуй до кінця програми. Влий сметану, додай борошно та спеції, все перемішай і включи на 1 годину режим «Гасіння».
3. Курка в сметанному соусі на сковороді
Настільки просто готується, що спочатку складно повірити!
Тобі знадобиться: 1,2 кг курки, 1 цибулина, 1 морква, 150 г броколі, 200 г сметани, 30 г зеленої цибулі, спеції.
Приготування: Розділи курку на порційні шматки та обсмаж до рум'яності з усіх боків на середньому вогні. Відклади курку убік і в тій же сковороді обсмаж довільно нарізані цибулю та моркву до м'якості.
Зараз читають:Як приготувати білі гриби: 20 чудових рецептів на будь-який смак
Зверху виклади курку і розклади злегка приварені суцвіття броколі. Приправ все за смаком, залий сметаною, посип зеленою цибулею і туші під кришкою на слабкому вогні близько 10 хвилин.
4. Курка в сметанному соусі в рукаві цілком
Перевірений спосіб приготувати цілу курку без зайвих зусиль.
Тобі знадобиться: 1 курка, 200 г сметани, 2 ст. соєвого соусу, 1 ст.л. гірчиці, 3 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Змішай сметану, соєвий соус, гірчицю, давлений часник та спеції. Натріть курку всередині і зовні, залиш на 1 годину і відправ її в рукав. Запікати курку протягом години при 180 градусах у духовці. Розріж рукав та допеки ще півгодини.
5. Курка в сметанному соусі в горщиках
Така страва не соромно подати навіть на святковий стіл!
Тобі знадобиться: 1 кг курки, 100 г вершкового масла|мастила|, 250 г цибулі, 4 помідори, 350 г сметани, 3 ст.л. муки|борошна|, 1 ч.л. мускатний горіх, спеції, 60 г зелені.
Приготування: Розділи курку на частини, натрій спеціями, обсмаж до рум'яності з усіх боків на вершковому маслі і розклади в горщики. Зверху виклади кружечки помідорів. Окремо обсмаж на вершковому маслі цибулю і теж розклади зверху. Змішай сметану і борошно до однорідності, додай спеції і зелень, і залий горщики. Відправ їх на 1 годину в духовку при 180 градусах.
6. Курка з грибами у сметанному соусі
Ця добірка рецептів була б незакінченою без такої класичної страви.
Тобі знадобиться: 500 г курки, 300 г грибів, 200 г сметани, 100 мл води, спеції, 25 г вершкового масла.
Приготування: Дрібніше наріж курку і обсмаж її на вершковому маслі до рум'яності. Додай гриби та смажу ще 5 хвилин. Влий сметану, приправ і додай трохи води. Туши всі разом під кришкою 10 хвилин.
7. Курка з сиром у сметанному соусі
Для цього рецепту обов'язково потрібна густа та жирна сметана.
Тобі знадобиться: 350 г курки, 1 цибулина, 1/2 болгарського перцю, 1/2 моркви, 3 ст. сметани, 150 мл бульйону чи води, 75 г твердого сиру, спеції.
Приготування: Розроби курку на шматочки, замаринуй у спеціях на півгодини і обсмаж до рум'яності. Додай дрібно нарізані овочі та смажу ще 5 хвилин, помішуючи. Влий бульйон, приправ та туші страву 7-10 хвилин під кришкою. Потім додай сметану та туші ще 5 хвилин. Додай тертий сир і продовжуй готувати, доки він не розплавиться.
Зараз читають:20 шикарних рецептів канапе з креветками
8. Курка з картоплею у сметанному соусі
За бажанням додай гриби, овочі або зелень.
Тобі знадобиться: 1 кг курки, 600 г картоплі, 200 г сметани, 3 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Розділи курку на шматочки і замаринуй її на одну годину в сметані зі спеціями і давленим часником. Ще в невеликій кількості сметани замаринуй нарізану кубиком картопля. Виклади картоплю у форму, а зверху – курку. Відправ все в духовку на 1 годину при 200 градусах.
9. Курка з цвітною капустою у сметанному соусі
Рецепт відмінно підійде для тих, хто піклується про харчування та фігуру.
Тобі знадобиться: 200 г курки, 200 г цвітної капусти, 1 цибулина, 3 ст. сметани, 1 ч. л. борошна, півсклянки води, 1 ч.л. каррі, 1 лавровий лист, спеції.
Приготування: Розроби курку на шматочки і обсмаж до напівготовності на сковороді. Додай дрібно нарізану цибулю і продовжуй смажити до її прозорості. Змішай сметану, воду, борошно та спеції, влий до курки, доведи до кипіння і проварити 5 хвилин.
Окремо 2-3 хвилини приваріть суцвіття цвітної капусти. Відправ їх у ту ж сковорідку. Додай лавровий лист і продовжуй гасити всі разом під кришкою 5-7 хвилин до готовності капусти.
10. Курка з гречкою у сметанному соусі
Проста домашня страва на кожен день – смачна та корисна!
Тобі знадобиться: 200 г курки, 150 г гречки, 100 мл молока, 70 г сметани, 1 цибулина, 2 ч.л. соєвий соус, спеції.
Приготування: Відварити гречку до готовності. Дрібно наріж курку та обсмаж. Додай нарізану кільцями цибулю і смаж всі разом до її золотистості. Змішай сметану, молоко, соєвий соус і спеції, і залий курку. Туші все під кришкою 15 хвилин і при необхідності підлий води. Додай гречку, перемішай і прогрій ще кілька хвилин.
11. Курка з макаронами у сметанному соусі
Для більш яскравого кольору – додай трохи каррі чи куркуми.
Тобі знадобиться: 300 г курки, 200 г макаронів, 1 цибулина, 1 морква, 100 г сметани, 150 мл води, спеції.
Приготування: Дрібно наріж курку і 10 хвилин обсмаж, помішуючи. Додай подрібнену цибулю і терту моркву, і смажу ще 10 хвилин. Змішай сметану з водою та спеціями, влий туди ж і ще 5-7 хвилин протушкуй під кришкою. Паралельно відвари макарони, додай їх до курки, перемішай і ще через 2-3 хвилини зніми страву з вогню.
Зараз читають:25 простих маринадів для курячих крилець
12. Курка з кабачками у сметанному соусі
Чудовий дієтичний рецепт, особливо якщо взяти куряче філе.
Тобі знадобиться: 600 г курки, 2 цибулини, 2 кабачки, 2 зубчики часнику, 220 г сметани, 1 ч.л. прованських трав, 1 пучок зелені, спеції.
Приготування: Дрібно наріж цибулю, обсмаж до м'якості, додай нарізані кабачки та смажу ще пару хвилин. Додай нарізану курку і відразу залий все сметаною з давленим часником, спеціями та травами. Туши всі разом близько 15 хвилин на слабкому вогні. Наприкінці додай рубану зелень.
13. Курка зі шпинатом у сметанному соусі
Якщо використовуєш заморожений шпинат – спочатку розморозь і трохи відіжми його від води.
Тобі знадобиться: 500 г курки, 400 мл сметани, 120 г шпинату, 1 ч.л. кмину, 2 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Дрібно наріж курку, обваляй у спеціях і обсмаж до рум'яності. Додай шпинат і рубаний часник, і смажу ще 5-7 хвилин. Залий все сметаною зі спеціями, доведи до кипіння і протушкуй 7 хвилин під кришкою.
14. Курка з брокколі у сметанному соусі
Секрет у тому, що броколі розварюється і майже зливається із соусом.
Тобі знадобиться: 400 г курки, 120 г броколі, 100 г сметани, 20 г кореня селери, 3 зубчики часнику, 1 цибулина, спеції.
Приготування: Дрібно наріж цибулю, часник і селеру і обсмаж до м'якості. Як можна дрібніше наріж брокколі, відправ туди ж і смажу ще пару хвилин. Потім виклади шматочки курки та жар, помішуючи, майже до готовності м'яса.
Влий склянку води, готуй 15-20 хвилин під кришкою на слабкому вогні і потім влий сметану. Приправте блюдо, тушкуй ще пару хвилин після повторного кипіння і зніміть з вогню.
15. Курка з овочами у сметанному соусі
Дуже смачна, легка та яскрава страва для тебе та твоїх близьких!
Тобі знадобиться: 700 г курки, 1,5 цибулини, 1 помідор, 2 болгарські перці, 1 морква, 1 стебло селери, 200 мл сметани, спеції, зелень.
Приготування: Дрібно наріж цибулю і обсмаж її до м'якості. Додай шматочки курки та смажу ще 7-8 хвилин. Потім додай подрібнену моркву, селеру та перець. Ще через 5 хвилин додай рубаний помідор і спеції, і протушкуй все під кришкою 10 хвилин. Влий сметану, приправ, посип все зеленню і туши ще 10 хвилин.
Джерело: dietcenter.com.ua