Ну як можна встояти перед домашніми пиріжками із чорницею? Для начинки підійде свіжа, заморожена і навіть загорнута в банки ягода, так що це універсальне всесезонне частування. Зібрали для тебе 15 найкращих рецептів з різними видами тесту!
Зміст
1. Тістечка з дріжджового тіста з чорницею
Класичні повітряні пиріжки, як у коханої бабусі.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 200 мл молока, 3 яйця, 8 г сухих дріжджів, 100 г цукру, 1 ст. сметани, 100 г вершкового масла|мастила|, 650 г борошна, 2 щіпки солі.
Для начинки: 450 г чорниці, 50 г цукру, 10 г крохмалю.
Змішай тепле молоко, цукор і дріжджі, і залиши все на 1 хвилину. Додай розтоплену олію, яйця, сметану та сіль. Перемішай і потім поступово додай муку. Залиш тісто в теплі на 1:00.
Розділи тісто на частини, зроби з них коржики і на кожну виклади чорницю. Присип цукром і крохмалем, і сформуй пиріжки. Змасти їх жовтком за бажанням і залиши ще на 15 хвилин. Потім відправ пиріжки в духовку на 20-25 хвилин при 180 градусах.
2. Пиріжки з чорницею з листкового тіста
Підійде як дріжджове, так і бездрожжеве листкове тісто – на твій смак.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 1 кг листкового тесту.
Для начинки: 300 г чорниці, 1 ст. крохмалю, 70 г цукру.
Змішай чорницю з цукром, залиш на 20 хвилин, а потім доведи до кипіння. Додай крохмаль, трохи проварити начинку до загустіння і дай їй охолонути. Розкатай листкове тісто, наріж шматочками і зроби на половинці кожного шматочка надрізи – це верх пиріжків. Виклади чорничну начинку, заліпити пиріжки і випікати їх у духовці 20 хвилин при 200 градусах.
3. Смажені пиріжки з чорницею на сметані та олії
Відмінне еластичне бездрожжеве тісто для солодких смажених пиріжків.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 2 склянки борошна, 2 яйце, 120 г цукру, 120 г сметани, 2 щіпки солі, 1 ч.л. розпушувача, 1 ст.л. рослинного масла.
Для начинки: 300 г чорниць, 80 г цукру.
Збий яйця з цукром, додай олію , а потім сметану і просіяні сухі інгредієнти. Вимішати тісто, розділи на шматочки і тонко розкачати. Виклади на кожну коржик чорницю, присип цукром і сформуй пиріжки. Жар їх у великій кількості олії на середньому вогні з двох боків до рум'яності.
Зараз читають:12 рецептів горохового пюре, які урізноманітнять твоє меню
4. Пиріжки на кефірі з чорницею
Такі пиріжки теж смажаться на сковороді. Щоб вони не були жирними, виклади їх на паперові серветки.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 400 г муки|борошна|, 1 склянка кефіру, 0,5 ч.л. солі, 1 ч. л. розпушувача.
Для начинки: 200 г чорниць, 40 г цукру.
Приготування: Додай до кефіру борошно, що просіює, з сіллю і розпушувачем, і заміси просте еластичне тісто. Розділи його на частини, розкатай і на кожен коржик виклади чорницю. Присип цукром, сформуй пиріжки та обсмаж їх у рослинній олії з двох сторін до рум'яності.
5. Сирні пиріжки з чорницею
За бажанням додай у начинку трохи подрібнених горіхів.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 1 склянка борошна, 100 г сиру, 100 г вершкового масла|мастила|, 1 яйце, 1 ч.л. розпушувача.
Для начинки: 300 г чорниці, 3 ст. цукру, 1 ст. крохмалю.
Приготування: Нарубай холодну олію з борошном у крихту. Додай сир, яйце та розпушувач, і вимішай однорідне тісто. Залишити його на 1 годину в холодильнику. Змішай чорницю з цукром і крохмалем і залиш на 20 хвилин. Розділи тісто на частини, розкатай, виклади начинку та заліпи пиріжки. Випікай їх 20-25 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
6. Пиріжки з чорницею з рисового борошна
Прості безглютенові пиріжки для тих, хто суворо контролює власний раціон.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 120 г рисового борошна, 100 мл окропу, 30 г крохмалю, 0,3 ч.л. соди, 1 яйце, 1 щіпка солі.
Для начинки: 200 г чорниці, цукор або підсолоджувач.
Приготування: Змішай сухі інгредієнти, влий окроп і перемішай ложкою. Коли маса трохи охолоне, додай яйце і вимішай тісто. Залиш його на 20 хвилин, розділи на частини та розкатай. Виклади чорницю на кожен коржик, присип цукром або замінником за смаком і сформуй пиріжки. Обсмаж їх із двох боків на сковороді до рум'яності.
7. Бездрожжеві пиріжки з чорницею на молоці
Якщо хочеш гарну рум'яну скоринку, змасти пиріжки жовтком перед випічкою.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 200 г борошна, 200 мл молока, 50 г вершкового масла|мастила|, 100 г цукру, 1,5 ч.л. розпушувача, 2 яйця.
Для начинки: 300-400 г чорниці, 50 г крохмалю.
Приготування: Збий віночком яйця, молоко та розтоплене масло. Додай цукор, а потім просіяне борошно з розпушувачем. Розділи тісто на частини, тонко розкатай, виклади чорницю і присип крохмалем. Сформуй пиріжки та випікай 25-30 хвилин у духовці при 180 градусах.
8. Пиріжки «Човники» з чорницею
Відкриті «човники» будуть ще смачнішими, якщо присипати їх цукровою пудрою.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 300 г борошна, 150 мл молока, 50 мл олії, 1 ч.л. цукру, 1 ч. л. сухих дріжджів, 0,5 ч. л. солі.
Для начинки: 300 г чорниці.
Зараз читають:12 відмінних рецептів настойки з абрикосів
Розведи цукор і дріжджі в теплому молоці і залиш на 20 хвилин. Додай сіль, олію та яйце. Потім додай борошно, що просіює, заміси тісто і ще на 1 годину залиш у теплі. Розімни його, розділи на частини і розкатай круглими коржами.
Зроби з боків дугоподібні надрізи, щоб перекласти краї у човники. По центру виклади чорницю, остаточно сформуй човники, залиш на 20 хвилин, змасти жовтком або молоком і випікай близько 25 хвилин у духовці при 180 градусах.
9. Пісні пиріжки з чорницею
Замість рослинної олії можна взяти твердий рослинний спред, що нагадує звичайний маргарин.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 500 г борошна, 110 г цукру, 140 мл олії, 8 г сухих дріжджів, 300 мл води.
Для начинки: 300 г чорниці, 1 ст. крохмалю, 3 ст.л. цукру.
Змішай всі сухі інгредієнти і поступово влий теплу воду. Потім втрути масло, ретельно вимішати тісто і залиши на 1 годину в теплі. Розділи його на частини і тонко розкатай, виклади чорницю і присип крохмалем із цукром. Сформуй пісні пиріжки, ще змасти їх олією і випікай 35 хвилин у духовці при 180 градусах.
10. Пиріжки з чорницею на білках
Цікава варіація тесту для любителів поекспериментувати.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 240 мл молока, 2 білки, 1 ст.л. лимонної цедри, 480 г муки|борошна|, 1 ч.л. солі, 5 ст. цукру, 3 ст. олії, 1,5 ч.л. сухих дріжджів.
Для начинки: 300 г чорниць, 100 г цукру.
Приготування: Змішай всі сухі інгредієнти, влий до них тепле молоко, а потім додай білки та олію. Вимішайте тісто і залиште на 1 годину в теплі. Розділи його на частини і розкатай, на кожен коржик виклади чорницю і присип цукром. Сформуй пиріжки довільної форми та залиш їх ще на 20 хвилин. За бажанням – змасти пиріжки жовтками та випікай 30-35 хвилин у духовці при 180 градусах.
11. Пиріжки на кислому молоці з чорницею
Коли не хочеться витрачати багато часу, на допомогу знову приходить швидке і просте тісто.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 2,5 склянки борошна, 1 склянка кислого молока, 1 ч. л. соди, 1 яйце, 80 мл олії.
Для начинки: 2-3 склянки чорниці, 1 склянка цукру.
Змішай просіяне борошно з содою і додай інші інгредієнти. Вимішай тісто, залиши його на півгодини і розділи на частини. Змішай чорницю із цукром. Розкатай тісто в коржики, виклади чорничну начинку і защипни краї пиріжків. Обсмажуйте їх в маслі на середньому вогні по 3-4 хвилини з кожного боку.
12. Пиріжки з чорницею та сиром
Будь-яка ягідна начинка стає ще смачнішою, якщо додати трохи сиру.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 300 г борошна, 60 г цукру, 50 г вершкового масла|мастила|, 1 ч.л. меду, 75 мл молока, 1 яйце, 2 ч. л. сухих дріжджів, 1 пакетик ванільного цукру.
Для начинки: 50 г цукру, 150 г сиру, 1 ч. л. крохмалю, 200 г чорниці.
Зараз читають:25 простих яблучних начинок для пиріжків
Приготування: Змішай тепле молоко з медом, дріжджами та парою ложок борошна. Залишити на 20 хвилин. Додай яйце, обидва види цукру та розтоплену олію, а потім – борошно та сіль. Замісити тісто і залиши його в теплі на 1 годину.
Розділи тісто на частини і кожну розкатай у коржик. Виклади на коржики трохи сиру та чорниці, і присип цукром із крохмалем. Сформуй пиріжки, змасти яйцем за бажанням і випікай 20-25 хвилин у духовці при 180 градусах.
13. Пиріжки з чорницею на кукурудзяному борошні
Кукурудзяне тісто набуває яскравого золотистого відтінку і неповторного аромату.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 150мл води, 1 ч.л. цукру, 1 ч. л. солі, 1 яйце, 15 г свіжих дріжджів, 1 ч.л. рослинної олії, 200 г кукурудзяного борошна, 70 г пшеничного борошна.
Для начинки: 300 г чорниць, 70 г цукру.
Приготування: Розчини дріжджі в теплій воді, додай цукор та сіль, та залиш на 15 хвилин. Додай олію та яйце, а потім – обидва види борошна. Вимішайте тісто і залиште його на 1 годину в теплі. Розділи на частини, розкатай і виклади на коржики чорниці з цукром. Сформуй пиріжки та випікай їх у духовці 25 хвилин при 180 градусах.
14. Пиріжки на сметані з чорницею
Ніжне та повітряне тісто тільки на сметані та соді – без дріжджів та розпушувача.
Тобі знадобиться:
Для тесту: 300 мл 20% сметани, 2 яйця, 100 г вершкового масла|мастила|, 1 ч.л. солі, 0,5 ч. л. соди, 4 склянки борошна.
Для начинки: 400 г чорниці, 90 г цукру, 1 ст. крохмалю.
Змішай чорницю з цукром і крохмалем, і залиш на 20 хвилин. Збий яйця з м'якою олією, додай сметану і потім додай сухі просіяні інгредієнти.
Вимішай тісто, розділи його на частини і розкатай у коржики. На кожну виклади начинку, сформуй пиріжки, змасти жовтком або молоком за бажанням, і випікай їх у духовці близько 30 хвилин при 180 градусах.
15. Смажені пиріжки з чорницею на йогурті
Йогурт можна взяти звичайний або з добавками – і тоді пиріжки мають різний смак!
Тобі знадобиться:
Для тіста: 330 мл йогурту, 2 ст. олії, 480 г борошна, 1 ч.л. солі, 1 ст. цукру, 1 ч. л. розпушувача.
Для начинки: 300 г чорниць, 70 г цукру.
Приготування: Змішай йогурт з олією та цукром, та додай сухі просіяні інгредієнти. Вимішати тісто, розділи його на частини і тонко розкачати. На кожен коржик виклади чорницями, присип цукром і сформуй пиріжки. Смажи їх на сковороді в маслі на середньому вогні до рум'яності з двох сторін.
Джерело: dietcenter.com.ua