Більшість людей вважають кефір корисним продуктом. А хіба все так однозначно?
На полицях магазинів все частіше можна зустріти відверту «хімію». Тому варто згадати два способи, які допоможуть перевірити кефір на натуральність, інформує Ukr.Media.
Як і чому підробляють кефір
Щоб зрозуміти, як підробляють кефір, слід виділити цікавий рецепт:
- Береться 500 мл чистої води.
- До неї додається 10 г крохмалю.
- Рідина нагрівається на вогні.
- Додається 100 мл якісного кефіру.
Результат точно здивує, адже вийде кефірний напій, який за смаком практично не відрізнятиметься від натурального.
Тому багато виробників підробляють свої продукти, чудово розуміючи, що кінцеві користувачі навряд чи помітять реальну різницю.
Найгірше, що підробки навіть зустрічаються серед відомих марок. І тут не варто звинувачувати виробників, шахраям простіше використовувати відому товарну марку, адже їй довірятимуть.
Тест у домашніх умовах
Для перевірки кефіру на натуральність можна застосувати наступний прийом:
- кефір наливається у склянку;
- додається чайна ложка йоду;
- отриману масу потрібно перемішати та почекати 5 хвилин.
По реакції стане зрозуміло, якщо у складі крохмаль. Якщо темно-жовтогарячий колір зміниться на зелений або фіолетовий — у продукті є крохмаль, відповідно про натуральність не йдеться.
«Вуса» — показник натуральності
Цей метод не можна назвати ефективним, але багато людей йому довіряють. Споживаючи кефір, важко уникнути появи кефірних «вусів» над верхньою частиною губи.
А якщо йдеться про замінника, він розбавлений, тому така неприємність залишається поза увагою.
На що звертати увагу при покупці
У багатьох випадках навіть немає приводу проводити складні тести вдома та витрачати свій час. У магазині завжди слід звертати увагу на склад.
Виробники повинні вказувати всю інформацію і в 98% випадків вони це роблять. Ознайомившись із складом, можна зрозуміти, продукт натуральний чи йдеться про відвертого замінника.
Склад натурального кефіру:
- Молоко.
- Закваска на кефірних грибах.
Також у складі можна зустріти інформацію про вміст молочнокислих організмів та дріжджів.
А якщо в продукт доданий крохмаль і вода, то йдеться не про натуральний продукт. Як правило, вказують наступну назву: «кефірний продукт». Деякі хитрують, використовуючи слово "кефірчик".
Джерело: ukr.media