Гилуни — це вареники з м'ясом. Саме такий вид вареників, з начинкою з м'яса. А тісто для них не обов'язково на кефірі. Хтось замішує його заварним способом, на яйцях і окропі; хтось традиційно-прісне, на воді, з додаванням яєць (на 200 г борошна, півсклянки води, яйце, трохи солі); а хтось готує ці вареники на кефірі, інформує Ukr.Media.
Втім, цілком резонно стверджувати, що вареники на кислому молоці більш традиційні, ніж на кефірі. Борошно, кисле молоко, сіль за смаком — тісто ніжне, пухнасте.
Але ми сьогодні поговоримо про те, як готувати вареники на кефірі, саме гилуни. А гилуни готують з начинкою з м'яса. Його попередньо відварюють.
Інгредієнти:
600 г м'яса (яловичина і свинина)
лук, коріння за смаком
250 мл кефіру
0,5 кг борошна
0,5 ч. л. солі
0,5 ч. л. соди
0,5 ч. л. цукру
0,5 ст. л. рослинної олії
цибулина для начинки
сало для шкварок (за смаком)
сметана для подачі
Як приготувати вареники на кефірі
600 г м'яса (яловичину навпіл зі свининою) кладемо в окріп, щоб збереглася соковитість м'яса. Додаємо цибулю і коріння за смаком. Солити не треба! 2 години — і готово.
Тепер тісто. У 250 мл кефіру жирністю 2,5% засипте половину борошна, якого піде приблизно пів кіло, додайте по 0,5 чайної ложки солі, соди, цукру і 0,5 столової ложки рослинної олії. Ємність повинна бути місткою, щоб під час бродіння тісто не вилилося.
Ложкою або віночком старанно розмішайте вміст до консистенції густої сметани, потім всипте решту борошна і вимішайте м'яке тісто. Якщо потрібно, підсипайте потроху борошна, щоб відчувалася еластичність. Еластичне тісто тягнеться, але не липне. Коли його розгортаєш, воно злегка пружинить, немов «хоче» повернутися до колишніх розмірів.
Сформуйте кулю, накрийте миску рушником — тісту треба постояти. Ще можна загорнути його в харчову плівку і покласти в холодильник.
Далі готуйте начинку. Пропустіть відварене м'ясо через м'ясорубку. Поріжте дрібними кубиками велику цибулину і обсмажте на олії до золотистого кольору. Додайте м'ясо, посоліть, поперчіть за смаком і, помішуючи, смажте ще хвилину. Начинка є. Нехай остигає.
Приступаєте до гилунів. Розкочуйте тісто у формі квадрата товщиною не більше 2 мм., ріжте його на більш дрібні квадрати по 4-5 в кожному ряду. Розкладайте охололу начинку і ліпіть гилуни. Спочатку з'єднуєте протилежні вершини, а потім защипуєте боки трикутників, формуючи краї «кіскою». Варити в підсоленій воді до готовності, як всі вареники.
Посмажте шкварки і приправте ними готові гилуни. Окремо подавайте сметану.
У холодну пору таке блюдо саме те. А влітку зможете готувати вареники на кефірі з начинкою з полуниці, вишні, черешні, слив, чорниці…