Дослідники виявили зв'язок між регулярним вживанням смаженої їжі і підвищеним ризиком смерті від будь-якої причини.
Регулярне вживання смажених страв після менопаузи збільшує ризик смерті жінок від будь-яких причин, включаючи серцево-судинні захворювання. Це показало нове американське дослідження, опубліковане в BMJ. Вчені стверджують, що здоров'я людей покращиться, якщо вони будуть їсти менше смаженого, інформує Ukr.Media.
Автори проаналізували дані 107 000 жінок у віці від 50 до 79 років, які брали участь у дослідженні women's Health Initiative, присвяченому хворобам серця, раку та інших проблем зі здоров'ям у жінок в постменопаузи.
Жінки брали участь в дослідженні з 1993 по 1998 рік, а потім за ними спостерігали аж до лютого 2017 року. За цей час сталося 31 588 смертей (9 320 пов'язаних з серцем, 8 358 від раку і 13 880 з інших причин).
«В цілому ми виявили, що загальне споживання смаженої їжі пов'язане з більш високим ризиком смерті від усіх причин, а також смерті від серцево-судинних захворювань», – сказав старший дослідник доктор Вей Бао (Wei Bao), асистент професора кафедри епідеміології в Коледжі громадської охорони здоров'я Університету Айови (University of Iowa's College of Public Health).
Після обліку потенційних чинників, які впливають – спосіб життя, загальна якість харчування, рівень освіти і доходу – дослідники виявили зв'язок між регулярним вживанням смаженої їжі і підвищеним ризиком смерті від будь-якої причини.
Порівняно з відсутністю смаженої їжі в раціоні, одна або кілька порцій на день на 8% збільшувала цей ризик. Якщо мова йшла про смажену курку, ризик смерті від будь-якої причини підвищувався на 13%, а від серцево-судинних захворювань – на 12%. Що стосується аналогічного споживання смаженої риби/морепродуктів, на 7% і 13%, відповідно. Доказів будь-якого зв'язку між вживанням смаженої їжі і смертю від раку дослідники не знайшли.
В цілому, жінки, які регулярно споживали смажену їжу, були молодші, не білі, з більш низьким рівнем освіти і доходом, вони частіше курили, менше займалися спортом і дотримувалися низькоякісної дієти.
На думку дослідників, важливу роль у підвищеному ризику смерті, ймовірно, грає ожиріння. Жінки, які регулярно їли смажену їжу, споживали набагато більше калорій.
Але й інші фактори також можуть мати значення. Наприклад, звичка американців харчуватися в закусочних, де їжа смажиться, як правило, у фритюрниці з використанням арахісової або ріпакової олій.
«Процес смаження у домашніх умовах може відрізнятися від процесу смаження поза домом. Примітно, що коли ми смажимо вдома, ми не використовуємо олію багато разів», – зазначив Вей Бао.
Хоча дослідження було спостережним і стосувалося тільки американських жінок, тим не менш, великий розмір і різноманітність вибірки дозволяє вченим стверджувати, що смажена їжа – фактор ризику серцево-судинної смертності, який легко змінюється залежно від способу життя.
Джерело: ukr.media