Правила приготування і зберігання продуктів і готових страв.
Мийте руки і робочі поверхні до, під час і після приготування їжі. Мікроби можуть вижити в багатьох місцях на кухні, у тому числі на руках, посуді, обробних дошках і стільницях. Після відвідування продуктових ринків, якщо людина чіпає м'ясо, сало, овочі та фрукти, слід обов'язково продезінфікувати руки. Мийте обробні дошки і ножі антибактеріальним милом і гарячою водою після роботи з м'ясом, птицею, морепродуктами або яйцями, інформує Ukr.Media.
Найбільш ймовірними джерелами зараження є сирі продукти тваринного походження. Намагайтеся, щоб вони завжди були добре проварені або прожарені. Під час приготування використовуйте термометр. Готуйте яловичину як мінімум до 71°C, птицю — до 73,8°C і рибу — до 62,7°C. При розрізі м'яса або риби з них повинен витікати тільки прозорий сік.
Для людей з груп ризику — літніх, вагітних, дітей — лікарі радять уникати м'яких непастеризованих сирів. Не кладіть приготовлене м'ясо або рибу назад на ту ж тарілку або контейнер, в якому знаходилися сирі продукти, якщо він не був повністю промитий. Використовуйте окремі обробні дошки і тримайте сире м'ясо подалі від інших продуктів у візку для покупок і в холодильнику. Сирі продукти містять небезпечні мікроорганізми, які можуть в результаті прямого контакту заразити готову їжу.
Зберігайте в холодильнику будь-які швидкопсувні продукти або залишки їжі протягом 2 днів, не довше. Температура в загальній камері повинна становити 5°C, в морозильній — не вище -18°C. Не можна вживати в їжу м'ясо, птицю або рибу, які зберігалися в холодильнику в сирому вигляді більше 1-2 днів. Готові страви можна залишити при кімнатній температурі тільки до того моменту, поки вони охолонуть. Потім їх потрібно або з'їсти, або скласти в холодильник. Прострочені (навіть на 1 день), погано упаковані продукти, будь-які консерви з опуклостями або вм'ятинами їсти не можна. Фрукти і овочі, які людина вживає в сирому вигляді, потрібно ретельно вимити і почистити. Продукти з незвичайним запахом або зіпсованим смаком слід викинути, а не «проварити, прожарити» для безпеки.
Сира вода з-під крана містить домішки шкідливих речовин і мікроорганізми. Тому перед вживанням її необхідно кип'ятити. Безпечнішою вважається бутильована вода, але перед тим, як її пити, слід перевірити цілісність упаковки.
Джерело: ukr.media