Осінь на Кіровоградщині традиційно знаменує про початок грибного сезону. Але «тихе полювання» може принести не лише повні кошики грибів, а й спричинити отруєння.
Лікарі вкотре закликають мешканців області відмовитися від походів до лісу та не купувати дикорослі гриби.
“Якщо ж спокуси поласувати лісовими смаколиками не уникнути – дуже уважно підходити до збору. Слід пам’ятати, що не усі гриби можна їсти. Чимало отруйних видів дуже легко сплутати з їстівними. Тож аби грибна прогулянка не призвела до тяжких наслідків, до кошика варто класти тільки ті види, які вам добре відомі.
Не можна вживати гриби дітям до 12 років, вагітним жінкам та літнім людям.
Не слід збирати гриби, які ростуть поблизу доріг та промислових підприємств. Адже вони, ніби «губка», вбирають у себе шкідливі речовини та важкі метали. Також не варто брати пошкоджені, дуже молоді та старі гриби.
Вдома потрібно ретельно перебрати «врожай». Усі сумнівні та зіпсовані – викинути. Та якнайшвидше приготувати гриби. Варити їх потрібно тричі, протягом щонайменше 30 хвилин. Вже потім – смажити або тушкувати. Готову страву зберігати у холодильнику не більше 6 годин.
Якщо відчули перші симптоми отруєння – негайно зверніться до лікаря”, – наголошують медики.
Джерело: zpu.kr.ua