Капуста зберігає здоров'я кровоносних судин.
Броколі, білокачанна і інші види капусти не дають накопичуватися в стінках судин кальцієвим відкладенням, захищаючи нас від проблем з тиском і серцевих нападів, інформує Ukr.Media.
У здорових кровоносних судин стінки гнучкі і еластичні, і м'язові клітини всередині них можуть легко змінювати просвіт судини — він може звужуватися або розширюватися, відповідно, і кров'яний тиск буде підвищуватися або падати. Еластичність судинних стінок дозволяє точно регулювати кровотік відповідно до загального стану організму і потребам конкретного органу. І тому, коли судинні стінки втрачають свою еластичність, це призводить до гіпертонії та інших серйозних проблем. Судини можуть стати занадто жорсткими тому, що порушений фізіологічний механізм, який дає їм сигнали звузитися або розширитися. Але стінки судин можуть самі по собі втратити еластичність — наприклад, коли в них накопичується багато з'єднань кальцію; в цьому випадку говорять про звапніння судинних стінок.
Часто кажуть, що для того, щоб зберегти судини здоровими, потрібно правильно харчуватися — зокрема, побільше налягати на овочі. А серед овочів, як радять співробітники Університету Едіт Коуен, особливу увагу слід приділити тим, які відносяться до сімейства хрестоцвітних — тобто капусті білоголовій і китайській, броколі, крес-салату і іншим. Раніше було помічено, що у тих, хто вживає багато городніх хрестоцвітних, рідше трапляються інсульти і серцеві напади. Дослідники з'ясували те, як саме ці овочі бережуть наше серце і судини.
У декількох сотень жінок похилого віку автори роботи за допомогою спеціального рентгенологічного методу оцінювали стан черевної частини аорти — наскільки вона піддалася звапнінню (аорта — найбільша артерія, яка відходить від лівого шлуночка і дотягується до поперекових хребців). Накопичення кальцію в аорті порівнювали з дієтою, точніше, з вживанням броколі, білокачанної капусти, брюссельської капусти і цвітної капусти. Виявилося, що у тих, хто з'їдав не менше 45 грамів капустяних овочів, ймовірність звапніння аорти була на 46% менше в порівнянні з тими, хто їв менше 45 грамів або не їв капусту зовсім.
Очевидно, броколі, білокачанна капуста та інші, діють так не лише на черевну частину аорти — доброчинний капустяний ефект відчувають на собі й інші судини. Захищаючи судини від кальцієвих відкладень, капустяні овочі рятують нас від проблем з тиском і захищають серце від перевантажень. (Можливо, капуста захищає судини не лише у літніх жінок, а й у літніх чоловіків, і не лише літніх.)
Тут можна піти далі і спробувати з'ясувати, що це за судиннозахисна речовина є в різних видах капусти, і чи не можна її виділити в концентрованому вигляді або просто синтезувати, щоб використовувати як профілактичні ліки. Але поки така речовину не виділили, можна просто їсти побільше капусти.
Джерело: ukr.media