Мікрогрін: користь, як виростити та що приготувати з суперфуду

Мікрогрін © depositphotos.com

Серед модних суперфудів окремо варто виділити мікрозелень. Це паростки зелені, трав, овочів. Сьогодні їх можна не тільки купити в супермаркеті, але навіть виростити самостійно на підвіконні. Навіщо потрібен мікрогрін, чим він відрізняється від звичних петрушки, кропу, руколи або базиліка? Як стверджують фахівці з правильного харчування, користь мікрозелені багатьом ще тільки належить оцінити. Відомо, що в проростках вітамінів і мікроелементів до 40 разів більше, ніж в зрілих овочах і фруктах в аналогічній кількості.

tochka.net розповість про види мікрозелені, користь мікрогріну, як виростити мікрогрін вдома і що з нього приготувати.

Види мікрозелені, користь для людини

В їжу зелень можна вживати вже через 7-14 днів після того, як вона проросла. Зазвичай, це паростки висотою до 5 см. З’явився мікрогрін в 70-х роках минулого століття, в процесі пошуку для космонавтів максимально корисних продуктів, які б мало важили. Вивчаючи властивості паростків овочів, зелені і трав, фахівці прийшли до висновку, що рослина, що перебуває в початковій стадії росту, концентрує корисних речовин більше. Крім того, короткий період зростання не дає рослинам накопичити шкідливі речовини, які неминуче є в зрілих рослинах, навіть вирощених в екологічно чистому середовищі.

У мікрогріні високий вміст поліфенолів, які є потужними антиоксидантами. Саме поліфеноли знижують ризик серцевих захворювань, раку і хвороби Альцгеймера. Мікрозелень сприяє очищенню організму, омолодженню клітин, надає енергії. Дуже корисні паростки для травної системи і кровотворення.

Види мікрозелені:

  • Рукола – багата аскорбіновою кислотою, і флавоноїдами, які сприяють зміцненню стінок кровоносних капілярів.
  • Соняшник – високий вміст цинку і заліза, кальцію, йоду, фосфору і магнію, фолієвої і пантотенової кислоти, екзогенних амінокислот. Одна з функцій мікрозелені з гіркуватим присмаком – нормалізація кислотно-лужного балансу.
  • Редис – джерело вітаміну С і сірки, що сприяє поліпшенню стану шкіри і волосся, має загальнозміцнювальний вплив на організм. Мікрозелень редису гостра, але ідеально підходить для вживання разом з м’ясними стравами, в овочевих салатах. Редис – швидко зростаючий мікрогрін.
  • Буряк – високий вміст вітамінів В, Е, А, С, РР, заліза, кальцію, йоду, магнію, аскорбінової і фолієвої кислот. Мікрозелень редису позитивно впливає на нервову систему, тонізує.
  • Соя – вважається відмінним джерелом корисних амінокислот, заліза, вітамінів С і В1, сприяє зміцненню серцево-судинної системи. Мікрозелень сої ніжна, приємна на смак.
  • Шпинат – містить протеїн, рослинні жири, вітаміни А, В1, В6, В2, С, D2, Е, К, Р, РР, залізо.
  • Кінза – насичена корисним для шкіри бета-каротином, калієм, залізом, холіном, фосфором, вітамінами Е, К, С і РР. Мікрозелень кінзи покращує роботу шлунково-кишкового тракту, сприяє схудненню.
  • Горох – високий вміст протеїнів, фосфору, вітамінами групи В, Е, С, РР, К.
  • Брокколі – хрестоцвітні овочі дуже поживні, доповнюють раціон вітамінами, мінералами і мікроелементами.
  • Чіа – джерело білка, здорових жирів і клітковини, один з найкорисніших мікрогрінів.
  • Інші популярні і корисні мікрогріни: цибуля, мізуна, мангольд, коріандр, м’ята, крес-салат, лобода, морква, селера, гірчиця.

Мікрогрін © depositphotos.com

Як виростити мікрогрін в домашніх умовах

Вирощування мікрогріну варто почати з вибору насіння. Краще не звертати увагу на насіння, де на упаковці заманливо написано – “органік”, “біо” або “еко”. Хороше насіння набувають на ринку сільгосппродукції.

Основних критеріїв для вибору насіння всього два:

  • Насіння не повинне бути оброблене отрутохімікатами, такими як фунгіциди, пестициди, інсектициди. Це роблять обов’язково, щоб урожай виріс здоровим, добре зберігався. Така обробка не завдасть шкоди людині, якщо рослина вирощується до кінцевої стадії. А ось у випадку з мікрозеленю – навпаки, всі отрутохімікати на проростках людина з’їсть.
  • Важливо обирати перевірений посівний матеріал, оскільки багато насіння не сходять, воно загниває.
  • Незважаючи на те, що мікрозелень можна виростити навіть на підвіконні, варто дотримуватися температурного режиму, вологості і освітлення. Для мікрогріну ідеальне приміщення, яке ретельно провітрюється, інакше в грунті з’являються цвілеві гриби, що псують смак проростків або вбивають їх.

    Мікрозелень добре росте при температурі +10, хоча оптимальною вважається температура +18.. + 20°С. Чим нижча температура, тим повільніше росте мікрогрін. Не варто забувати, що різний вид зелені зростає в різні терміни і при різній температурі. Наприклад, кріп проростає 4 доби, а крес-салат -12 годин.

    Мікрозелень можна вирощувати:

    • На сітці. У ємність кладуть рамку з натягнутою сіткою. Знизу у ємності є отвори, через які до коріння надходить повітря.
    • На компості (так вирощують редис, горох, сочевицю, соняшник) і мінеральній ваті (крес-салат, цибуля).
    • Виростити мікрогрін на підвіконні не складе труднощів. Треба взяти лоток з подвійним дном і дренажними отворами, і заповнити його ґрунтовим міксом з добривами. Потім грунт ретельно поливають, дають стекти надлишкам води.

    Який би метод вирощування мікрозелені не вибрався, обприскувати культури необхідно двічі на добу, не допускати пересихання. Щоб знову виростити мікрозелень, необхідно видалити коріння від вже зрізаного, або необхідно замінити грунт на свіжий. Далі насіння рівномірно розкидають по лотку, як можна густіше, присипають сухою землею і поливають з розпилювача. Лоток можна не туго прикрити целофаном, і поставити в тепле місце. Як тільки з’являться перші паростки, плівку можна зняти.

    Що приготувати з мікрозелені

    Останнім часом активно використовується мікрогрін в кулінарії, а саме – для приготування салатів, гарнірів, смузі, сендвічів і бутербродів. Загорнуту в паперовий рушник зрізану зелень можна зберігати в холодильнику до трьох днів.

  • Омлет-суфле з мікрозелені
  • Складові:

    • Яйця – 4 шт.;
    • Вершки (20%) – 60 мл.;
    • Сулугуні – 40 г;
    • Вершкове масло – 30 г;
    • Мелений мускатний горіх;
    • Мікрозелень крес-салату – 100 г;
    • Сіль.

    Приготування:

  • Відокремити білки від жовтків, посолити. Збити міксером в стійку піну.
  • Додати в жовтки мускатний горіх, вершки, збити.
  • З’єднати з сулугуні, натертим на крупній тертці. Перемішати.
  • Вмішати лопаткою в кілька прийомів білки в миску з жовтками.
  • Перемішувати акуратно, намагаючись не порушувати структуру збитого білка.
  • Додати крес-салат до омлетної маси, перемішати.
  • Змастити вершковим маслом формочки, заповнити до середини омлетною масою.
  • Додати в кожну формочку з омлетом по невеликому шматочку вершкового масла.
  • Помістити формочки в духовку, розігріту до 200 С, запікати протягом 10-12 хвилин.
  • Вийняти формочки з духовки, подавати на стіл не виймаючи.
  • Омлет-суфле з мікрозеленню © depositphotos.com

  • Простий салат з яловичиною і мікрозеленню
  • Складові:

    • Рубана в’ялена яловичина, мікрозелень червоної конюшини – по 50 г;
    • Оливкова олія – ​​50 мл;
    • Лимонний сік – 1 ст.л.;
    • Діжонська гірчиця – 1 ч.л.;
    • Мелений чорний перець;
    • Сіль.

    Приготування:

  • Нарізати соломкою м’ясо.
  • Перемішати з проростками конюшини.
  • Зробити заправку для салату, з’єднавши масло, лимонний сік, сіль, перець і гірчицю.
  • Перемішати до однорідності, полити салат заправкою.
  • Подавати з підсмаженим бородинським хлібом.
  • Простий салат з яловичиною і мікрозеленню © depositphotos.com

    Раніше ми пропонували вивчити таблицю з дозволеними продуктами при грудному вигодовуванні.

    Джерело: lady.tochka.net

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *